Angajamentul lui Serafim Urechean: Voi dezrădăcina practicile de degradare a spaţiului urban

„Vom reorienta dezvoltarea arhitectural-urbanistică a Chişinăului în albia normalităţii, corectitudinii şi bunului simţ. Vom dezrădăcina practicile de degradare a spaţiului urban. Vom impune respectarea principiilor de urbanism specifice unei capitale europene” – sînt angajamente ale candidatului PLDM la funcţia de Primar general al Municipiului Chişinău, Serafim Urechean.

În opinia sa, e nevoie de „aplicarea strictă a normelor urbanistice şi arhitecturale”.

„Regulamentul Local de Urbanism va fi reajustat în conformitate cu prevederile Planului Urbanistic General în vigoare. Nu se va permite nici o excepţie de la aplicarea reglementărilor urbanistice pentru noile construcţii (regimul de înălţime, destinaţie, procentul de utilizare a terenului). Va fi interzisă amplasarea de chioşcuri şi gherete pe bulevardele şi străzile principale. Va fi re-sistematizată amplasarea existentă a chioşcurilor şi gheretelor,în vederea îmbunătăţirii aspectului estetic al oraşului. Toate chioşcurile amplasate ilegal vor fi evacuate. Va fi re-sistematizată amplasarea actuală a panourilor publicitare. Va demara procesul de înlăturare a panourilor amplasate cu deviere de la normele existente”, se spune în programul candidatului PLDM.

Serafim Urechean îşi propune „dezvoltarea simbolismului arhitectural naţional specific statutului de oraş-capitală”, inclusiv „reconstrucţia Pieţei Marii Adunări Naţionale, în vederea conferirii unui aspect corespunzător statutului de principală piaţă a ţării (pavaj de calitate, iluminat festiv, ornamentare perimetrală cu drapele naţionale)”, dar şi „edificarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale a unei compoziţii arhitectural-monumentale care să simbolizeze aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova pentru libertate, progres şi europenizare (Monumentul Independenţei – 27 august 1991)”.

De asemenea, Urechean pledează pentru „iniţierea şi lansarea unui program de revitalizare integrată a centrului istoric”. „Anual vor fi renovate cel puţin 10 clădiri – monumente de arhitectură (aflate în proprietate municipală). Va fi încurajată (informaţional, metodologic şi administrativ) renovarea clădirilor – monumente de arhitectură aflate în proprietate privată. Va urna transformarea străzii Varlaam într-o zonă pietonală de promenadă: spaţiu public dominat de restaurante, cafenele, cofetării, terase, fast food-uri şi locuri de divertisment, cu vitrine amenajate interesant, un loc de socializare şi prietenie urbană şi cu prezenţe artistice stradale non-formale.  Concepţia proiectului a fost elaborată în 2010 cu asistenţa Uniunii Europene, dar a fost blocată de actuala administraţie a Primăriei mun. Chişinău.

Ne propunem transferarea Gării Auto Centru şi amenajarea pe terenul eliberat a unei mari pieţe publice destinate exclusiv pietonilor. Noile construcţii perimetrale vor readuce atmosfera unui oraş cu adevărat istoric şi european”, se spune în program.

PP

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.