Actualitate

Trupele ruse din Transnistria continuă pregătirile de luptă

În prezent, militarii ruși execută exerciții de apărare pozițională și mobilă. O atenție deosebită este acordată conducerii unităților din subordonare de către comandanții companiilor din cadrul Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) și coordonării acțiunilor acestora cu pacificatorii, precizează sursa citată.

Următoarea etapă va fi dedicată coordonării acțiunilor unui batalion de infanterie motorizată în cadrul contingentului militar rusesc al trupelor de pacificare.

În etapa finală, de testare a pregătirii unităților militare pentru serviciu la posturile de pacificatori din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului, la începutul lunii octombrie, sunt planificate menevre pe teren, potrivit TV „Zvezda”.

Anterior, Ministerul de Externe și cel al Apărării de la Chișinău au protestat în repetate rânduri în legătură cu desfășurarea unor exerciții militare organizate de comandamentul trupelor ruse din Transnistria, adesea în colaborare cu forțele militare ale regimului separatist de la Tiraspol, acestea fiind însă constant ignorate de autoritățile de la Moscova.

În ultima ședință a sesiunii de primăvară-vară, pe 21 iulie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.
La fel, Biroul pentru Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova a solicitat săptămâna trecută comandamentului GOTR să renunțe la un exercițiu militar care prevede forțarea râului Nistru.

Tot săptămâna trecută, Guvernul a emis un comentariu în care constată că, datorită simpatiilor pe care „pacificatorii” ruşi le manifestă faţă de regimul secesionist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean. 

Radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *