Aproape 1.100 persoane, reţinute în weekend în Turcia pentru presupuse „legături cu grupări teroriste”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile turce au reţinut 1.098 persoane în weekend, din cauza unor presupuse legături cu grupări „teroriste” sau cu puciul eşuat de anul trecut, a anunţat luni Ministerul turc de Interne, potrivit Reuters.

Ministerul precizează într-un comunicat că 831 de persoane au fost arestate din cauza unor presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Gulen respinge orice implicare în puciul eşuat.

Alte 213 persoane reţinute sunt suspectate de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, care luptă de trei decenii împotriva Guvernului şi este considerat o organizaţie „teroristă” de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Încă 46 de persoane au fost reţinute din cauza unor presupuse legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic, iar alte opt din cauza unor legături cu „grupări teroriste de stânga”, mai precizează ministerul.

În urma tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie, Ankara a arestat peste 50.000 de persoane şi a concediat sau suspendat alte peste 150.000 din cadrul armatei, funcţionari publici sau în sectorul privat, în cadrul unei epurări fără precedent, care îngrijorează asociaţii pentru drepturile omului şi state occidentale.

Însă Guvernul turc argumentează că aceste epurări sunt justificate de gravitatea ameninţărilor cu care se confruntă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...