Actualitate

Business Insider: Vara rece, precursoarea „cutremurului cerealelor”

Potrivit Rosstat, în 2016, Rusia a fost cel mai mare exportator de cereale din lume, atingând un volum record de producție – 120 de milioane de tone de grâu. Dar, în acest an, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat culturile de cereale.

Recoltarea cerealelor începe de obicei în Rusia în luna iunie, dar în acest an a început în iulie. Temperaturile scazute au incetinit dezvoltarea culturilor, respectiv recoltarea lor. Ca rezultat, cantitatea totală de producție se așteapta să fie cu 17% mai mica decât cea anticipata inițial.

Există două motive pentru care acest lucru este extrem de important. În primul rând, cerealele sunt o parte importantă a aprovizionării cu alimente în Rusia și lipsa acestora poate duce la instabilitate socială. În al doilea rând, scăderea sectorului alimentar și reducerea exporturilor de cereale ar putea afecta negativ economia.

Agricultura din unele regiuni va suferi pierderi mari, mai ales in acelea unde a fost decretata stare de urgență din cauza condițiilor meteorologice severe.

Momentan nu se pot face calcule despre cat de mult va suferi sectorul agricol din cauza recoltei săraci, dar Banca Rusiei se așteaptă ca inflația prețurilor la produsele alimentare să crească din al treilea trimestru.

Potrivit Business Insider, de fapt, prețurile la alimente deja au început sa creasca. Costul coșului minim de consum pe cap de locuitor, de 4.233 de ruble, a crescut de la inceputul anului în medie cu 14,9% la nivelul țării și 16,4% la Moscova.

Ca urmare, indicele prețurilor de consum a crescut cu 4,4% în luna iunie, peste ținta de inflație stabilită de Banca Centrală.

Singurul lucru care pentru Kremlin este mai rău decât inflația ridicată – e creșterea prețurilor la grâu pe piața internă. Noutățile privind reducerea volumului producției de cereale în Rusia și întârzierea sezonului de recoltare au condus deja la o creștere a prețurilor de export pentru grâu, și, eventual, vor duce la o creștere a prețului grâului in Rusia, conchide Business Insider. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *