06:09:51 19.04.2024
Stiri

„Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!" AMENINŢAREA Rusiei la adresa României. Ce a declanşat furia Moscovei

Politică 28.07.2017 22:08 Vizualizări3966 Autor: Ziarul National
„Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!


Avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a putut ajunge vineri în Republica Moldova, pentru că nu a primit autorizaţia de a survola România, informaţia fiind confirmată de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Vicepremierul Rusiei a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de punerea în pericol a vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa. Mai mult, acesta le-a transmis şi autorităţilor române să se aştepte la o ripostă.

"Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul ne-a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin într-o postare pe contul său de Twitter.

Rogozin ar fi declarat, potrivit SputnikNews.com, că decizia autorităţilor române a venit şi ca o ripostă la adresa preşedintelui Republicii Moldova.

"Acesta a fost un afront, totodată, la adresa preşedintelui moldovean", a spus Rogozin.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spaţiul aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat, pentru Mediafax, faptul că autorităţile s-au opus ca avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin să survoleze România, după ce, iniţial, informaţia a fost făcută publică de un site de monitorizare a traficului aerian şi de surse citate de presa moldoveană.

"Nu avem o confirmare, dar Cursa S7157, de la Moscova spre Chişinău, probabil a primit interdicţie de survolare a spaţiului aerian al României deoarece la bord se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin", transmitea, la amiază, site-ul de profil Flightradar24.com.

Avionul lui Dmitri Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria, urmând să revină pe teritoriul rusesc, după ce autorităţile de la Moscova vor decide unde va ateriza, potrivit SputnikNews.com.

Dmitri Rogozin era aşteptat în Republica Moldova şi în regiunea separatistă Transnistria, într-o vizită oficială.

Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicţiei impuse de Ucraina.

Decizia statului român a fost luată în baza „articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora”.

Rogozin se află pe această listă, motiv pentru care şi în 2014 a avut interdicţia de a survola spaţiul arian românesc, după ce a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului, scrie gândul.info.

Totodată, Rogozin are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.

Nu este, însă, pentru prima dată când Rogozin ameninţă România după ce nu i s-a permis să intre în spaţiul aerian. Reamintim că, în 2014, drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului rus s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spaţiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegaţiei oficiale care decolase de la Chişinău.

Rogozin a acuzat, atunci, România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA, ameninţând că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, când Rogozin sosise în Transnistria, România şi Bulgaria i-au permis să intre în spaţiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat.

MAE, la acel moment, a avut o reacţie dură, explicând că interdicţia a venit din cauza sancţiunilor impuse de UE şi a solicitat Moscovei explicaţii oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin.

Fostul şef de stat de atunci, Traian Băsescu, i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”.

În cele din urmă, Rogozin a reuşit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni şi a reuşit să zboare pe furiş înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chişinău în altă aeronavă decât cea a delegaţiei oficiale. Ajuns acasă, a mai ameninţat o dată România. Tot pe Twitter: „Ei bine, domnilor din România, vă vom explica în curând totul - cine sunteţi şi ce părere avem despre voi”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md