UE rămâne „vigilentă” după adoptarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană a avertizat vineri că va rămâne „vigilentă” după adoptarea joi de către Senatul american a unor sancțiuni împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Vom vedea cum evoluează lucrurile. Bineînțeles, vom urmări cu atenție modul în care se va aplica această lege, odată ce se decide punerea sa în aplicare. Vigilența este cuvântul de ordine”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Alexander Winterstein, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„Am observat, desigur, că unele elemente, care ne-au îngrijorat, au fost incluse în proiectul curent, dar așa cum am spus, vom rămâne vigilenți”, a afirmat el.

Întrebat în legătură cu poziția Comisiei Europene față de utilizarea de către președintele Trump a dreptului de veto, Winterstein a apreciat că nu ține de UE „să intervină în procesul legislativ din SUA”.

„Nu este acum momentul să facem speculații. Așteptăm și rămânem vigilenți”, a insistat el. Senatul american a adoptat joi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a presupusei a ingerințe a acestei țări în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut.

Acest proiect de lege, care a fost denunțat de Moscova, dar criticat și în UE deoarece deschide calea sancțiunilor împotriva unor companii europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia, va fi prezentat președintelui Trump, care poate să-l semneze sau să-l blocheze.

De asemenea, textul prevede și un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: președintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor dacă va dori vreodată să decidă suspendarea sancțiunilor existente împotriva Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a mai afirmat că relațiile SUA-Rusia au fost „sacrificate” din cauza anchetei privind implicarea Moscovei în alegerile din 2016 din SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...