Un deputat al Dumei de Stat a Rusiei, deportat de pe Aeroportul Chişinău. Alţi 10 riscă aceeași sancţiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un deputat al Dumei de stat a Federaţiei Ruse a fost întors la Moscova de pe Aeroportul Chişinău, iar alţi 10 riscă aceeași sancțiune. Aceştia au sosit în Republica Moldova, având ca destinaţie finală regiunea separatistă Transnistria, unde se vor desfășura evenimente consacrate celor 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean la Tiraspol.

Deputatul rus Pavel Şperov a fost deportat din Republica Moldova, după ce a sosit pe Aeroportul Chişinău, iar alţi 10 funcționari ar urma să fie întorși la Moscova. Aceştia urmau să se deplaseze în regiunea transnistreană, pentru a participa la celebrarea celor 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean la Tiraspol. Cel puţin asta afirmă vicepreşedintele „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubaşenco.

În context, politicianul face trimitere la vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care ar urma să vină vineri în ţara noastră, la invitaţia preşedintelui Igor Dodon.

„Aceşti cetăţeni ai Federaţiei Ruse au venit în Republica Moldova în legătură cu vizita anunţată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pentru 28-29 iulie. Conducerea ţării, Parlamentul, Guvernul, MAEIE, şi-au exprimat indignarea faţă de vizita lui Rogozin, care a primit invitaţie din partea preşedintelui Dodon. „Prorusul” Dodon a căzut în capcana lui Plahotniuc şi nu poate face nimic pentru a găzdui oaspeţii invitaţi de el în linişte. Dodon poate acţiona doar aşa cum îi spune stăpânul său Plahotniuc – să umfle baloane de săpun şi să le lanseze pe Facebook”, a scris Ciubaşenco.

Președintele țării a venit și el cu o reacție. Aceasta de declarat că, condamnă cu fermitate reținerea nejustificată a cetățenilor ruși în aeroportul din Chișinău. „Consider că aceste acțiuni sunt o altă provocare care vizează perturbarea eforturile de restabilire relațiilor moldo-ruse, care continuă să se dezvolte cu succes. Cu sinceritate cer scuze tuturor oaspeților țării noastre. Mâine vom analiza situaţia. Autorii incidentului vor fi sancţionaţi”, a scris Dodon pe o reţea de socializare.

Dmitri Rogozin va veni până la urmă la Chișinău, în ciuda controverselor din ultima perioadă. Președintele Igor Dodon a anunțat miercuri, la întâlnirea cu jurnaliștii de la Condrița, că Rogozin va veni vineri în Republica Moldova, în ciuda „încercărilor” guvernării de a împiedica această vizită.

Rogozin vine în Republica Moldova pentru a participa la așa-zisele „manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene i-a atras atenția ambasadorului rus la Chișinău „că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse”. Or, „Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...