Putin afirmă că Rusia va răspunde „insolenței” SUA după noile sancțiuni împotriva Moscovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Vladimir Putin a avertizat joi că Rusia va răspunde la un moment dat „insolenței” Statelor Unite după ce camera inferioară a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sancțiuni economice împotriva Moscovei, relatează AFP, Reuters și DPA.

„Noi ne comportăm într-un mod foarte rezervat, foarte răbdător, însă, la un moment dat, va trebui să răspundem, pentru că este imposibil să tolerăm la nesfârșit insolența la adresa țării noastre”, a declarat președintele rus, în cadrul unei conferințe de presă comune la Savonlinna, în Finlanda, cu omologul său finlandez Sauli Niinisto.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a ținut să precizeze că răspunsul Rusiei va depinde de versiunea finală a proiectului de lege, adoptat aproape în unanimitate marți de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, care trebuie însă votat și de Senat și promulgat de președintele american Donald Trump.

Textul, care vizează de asemenea Iranul și Coreea de Nord, urmărește să impună represalii Rusiei pentru presupusul său amestec în campania prezidențială americană de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sancțiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și amestecul în conflictul din Ucraina.

Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar și a Europei, pentru că deschide calea sancțiunilor împotriva unor companii europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.

De asemenea, textul prevede și un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: președintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor dacă va dori vreodată să decidă suspendarea sancțiunilor existente împotriva Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a mai afirmat că relațiile SUA-Rusia au fost „sacrificate” din cauza anchetei privind implicarea Moscovei în alegerile din 2016 din SUA.

„Această investigație pare a fi o isterie anti-rusească între (președintele american Donald) Trump și oponenții săi”, a spus Putin.

„Este trist că relațiile ruso-americane sunt sacrificate” din motive de politică internă, a adăugat liderul de la Kremlin.

Întrebat despre deteriorarea relațiilor dintre Rusia și SUA, în prezent la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, Vladimir Putin a răspuns: „Bineînțeles, ne pare rău”.

„Regretăm, pentru că dacă am fi acționat împreună (…), am fi putut rezolva mult mai eficient probleme foarte grave care îngrijorează poporul rus și cel american”, a spus el, făcând referire la soluționarea crizelor internaționale, lupta împotriva terorismului, protecția mediului, lupta împotriva imigrației ilegale și dezvoltarea economiei.

„Sper că situația actuală se va încheia într-o zi și relațiile noastre vor fi diferite, le vom consolida și dezvolta în interesul poporului rus și cel american”, a conchis Vladimir Putin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...