Tomomi Inada, în vârsta de 58 de ani, îşi va prezenta demisia vineri lui Abe, după care va urma formarea unui nou cabinet începând de săptămâna viitoare, a anunţat NHK.

Dna Inada, o apropiată a premierului Shinzo Abe, cu care împărtăşeşte opinii naţionaliste, a fost numită ministru al apărării în august 2016, când era considerată un potenţial viitor prim-ministru.

Dar mandatul ei de aproape un an a fost marcat de polemici. Ultima, legată de o presupusă ascundere de către minister a rapoartelor soldaţilor japonezi care au participat la o forţă de menţinere a păcii în Sudanul de Sud, documente care dezvăluie agravarea condiţiilor de securitate.

Tomomi Inada, care a exclus ferm orice tentativă de a ascunde documentele, va demisiona, asumându-şi responsabilitatea pentru această problemă, în timp ce rezultatele unei anchete interne a ministerului sunt aşteptate vineri.

Popularitatea lui Shinzo Abe, devenit prim-ministru pentru a doua oară în decembrie 2012, a scăzut în ultimele săptămâni din cauza scandalurilor şi a unor comentarii făcute de membri ai Partidului său Liberal Democrat (PLD), în special de dna Inada.