„Este inexplicabilă bucuria pe seama neadmiterii de către Curtea Constituţională a referendumului consultativ, pe lângă faptul că o instituţie extrem de importantă, cum ar fi cea a referendumului, devine inutilă într-un stat care pretinde a fi unul de drept, pârghiile democraţiei participative sunt aruncate la coş, se mai creează şi nişte precedente foarte periculoase. Nu este prima hotărâre bizară emisă de Curtea Constituţională în ultima perioadă, care se expune inclusiv pe seama unor circumstanţe politice, când de fapt nu are nicio atribuţie cu asta”, scrie Dinu Plângău.

Indiferent cine este preşedintele statului, acesta are abilitatea, potrivit Constituţiei, de a iniţia referendum consultativ şi legislativ, iar Curtea Constituţională trebuia să se expună exclusiv asupra limitelor formale şi materiale pe chestiunile invocate în decret. Să nu se dea cu părerea, ci să aplice prevederile Codului Electoral şi Constituţia, susţine membrul DA.

„Prin această hotărâre politică, se face politică şi nu altceva. Iar cetăţenii, mai ales constituţionaliştii, ar trebui să se îngrijoreze de decizii politice când este vorba de Constituţie. Şi da, dacă tot vorbim despre politică, această hotărâre îl avantajează foarte mult pe Dodon, întrucât istoria, practica, cât şi circumstanţele social-politice ne arată că referendumul iniţiat de Dodon era să fie un proces eşuat. Acum, Dodonul are loc de manevră pentru a se da mare opozant al puterii. Felicitări, ne-am mai şters odată picioarele de Constituţie şi după hotărârea din 4 martie 2016, care l-a făcut pe Dodon preşedinte, Curtea azi l-a făcut şi un opozant veritabil al clanului mafiot din care face parte”, a conchis Dinu Plângău.