Astfel, începând din toamnă, media loiale puterii vor declanşa o campanie de denigrare a ziariştilor incomozi, cei care se ocupă cu investigaţii jurnalistice sau scriu articole de opinie cu mare impact. Sunt vizaţi jurnalişti care se ocupă cu raporturile interne din Fidesz, afacerile, reţelele economice ale clienţilor politici ai partidului de guvernământ – au declarat surse care nu şi-au dezvăluit identitatea lor pentru Magyar Nemzet.

Diviziunile din interiorul opoziţiei ungare şi susţinerea slabă proteste faţă de derivele de la democraţie în afara capitalei, Budapesta, fac puţin probabilă apariţia unei ameninţări serioase în faţa premierului ungar Viktor Orban la alegerile de anul viitor. Protestele declanşate, în primăvară, faţă de legea elaborată împotriva universităţii create de magnatul american de origine maghiară George Soros, au scos la suprafaţă nemulţumirea faţă de ambiţia lui Orban de a a crea o „democraţie iliberală”, scrie adevarul.ro.

Protestatarii îl acuză pe Orban că înăbuşă disidenţa, subminează valorile democratice şi că încurajează ostilitatea faţă de Uniunea Europeană în timp ce se apropie de Rusia. Însă aceşti protestatari, majoritatea tineri din mediul urban, au găsit puţine lucruri în comun cu politicienii din opoziţie care încearcă să se afirme în perspectiva alegerilor de anul viitor şi să înlăture percepţia că sunt corupţi şi incompetenţi.

În sondaje, partidul lui Orban, Fidesz, conduce cu circa 30 de procente, în timp ce socialiştii şi formaţiunea naţionalistă Jobbik au doar aproximativ 10% fiecare, iar restul opoziţiei este fragmentată în mai multe partide mici.

De asemenea, legea electorală, introdusă tot de Fidesz în anul 2011 şi care trei ani mai târziu i-a adus acestui partid o majoritate de două treimi cu numai 2,3 milioane de voturi (din 8 milioane), îi permite lui Viktor Orban să stea liniştit, cel puţin pe termen scurt. Dar partidele de opoziţie nu reuşesc să coaguleze o alianţă, singura modalitate ce le-ar oferi o şansă în faţa Fdesz-ului la scrutinul de anul viitor, cu toate că în 2014 chiar a existat o astfel de alianţă care însă nu le-a ajutat să câştige. În plus, aceste partide de opoziţie se luptă între ele pentru capitalul politic.