PSRM aduce în Parlament un fost șef din cadrul MAI, acuzat în dosarul „7 aprilie”, pe care CSJ l-a scos basma curată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională a validat astăzi mandatul de deputat pentru Petru Corduneanu, din fracţiunea PSRM din Parlament. Socialistul cu o reputaţie dubioasă va ocupa locul eliberat de deputatul Irina Mizdrenco, după trecerea în neființă a acesteia.

Fostul şef al Direcţiei ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Petru Corduneanu, figurant în dosarul „7 aprilie 2009″ a ajuns în Parlament.

Corduneanu, împreună cu Dumitru Rusu, fostul său adjunct, au fost acuzați de către ex-deputata Valentina Cuşnir că ar fi fost maltratată de ei în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Însă, după un proces tărăgănat, care a durat peste cinci ani de zile, la 6 august 2014 ei au fost declaraţi nevinovaţi în dosarul 7 aprilie 2009.

Pe 7 aprilie 2017 Procuratura Generală anunța că pe rolul instanțelor de judecată se mai aflau 11 cauze penale în privința a 20 de persoane. Printre acestea se numărau polițiștii Iacob Gumeniță, Petru Corduneanu și Dumitru Rusu. Recent, Curtea Supremă de Justiție i-a scos basma curată pe ultimii doi, acuzați de depășirea atribuțiilor de serviciu cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice, cu aplicarea violenţei şi acţiuni care înjosesc demnitatea.

Corduneanu și Rusu au fost învinuiți conform articolului ce prevede exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. În noaptea de 7 aprilie 2009, aceștia i-au aplicat multiple lovituri Valentinei Cușnir, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău. Femeia a fost lovită, trasă de păr și luată pe sus de la intersecția străzilor Pușkin și Ștefan cel Mare din Chișinău și dusă în direcția Palatului Național împotriva voinței sale, procurorul de caz, Liliana Verdeș, precizând că au fost acumulate suficiente probe care dovedesc vinovăția celor doi. Procurorul a solicitat ca cei doi să facă 5 ani de pușcărie cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și să nu aibă dreptul să dețină funcţii în cadrul MAI pe un termen de 5 ani.

Instanța de fond, cea de apel, iar pe 27 iunie curent și Curtea Supremă de Justiție au considerat că polițiștii n-au încălcat legea, iar acțiunile acestora au fost corecte și legale. După 8 ani de procese și ședințe de judecată judecătorii au declarat inadmisibile recursurile procurorilor și au adoptat o decizie irevocabilă care îi lasă liberi pe polițiști.

Raportul de expertiză medico-legală a demonstrat judecătorilor că Valentinei Cuşnir i-au fost cauzate vătămări corporale medii. Totuși, nici raportul medico-legal, nici declarațiile martorilor nu i-a convins pe magistrați că polițiștii și-au depășit atribuțiile de serviciu.

Până în prezent, Corduneanu a fost consilier municipal din partea PSRM. În locul acestuia în CMC ar urma să vină Nichita Țurcan, redactor-șef al portalului actualitati.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...