Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) Averile declarate în 2016…

(doc) Averile declarate în 2016 de deputați, necunoscute publicului larg! Cum explică Parlamentul și ANI

Deși au trecut mai bine de șapte luni de la începutul anului, declarațiile cu privire la veniturile și proprietățile deputaților din Parlamentul R. Moldova pentru 2016 rămân a fi necunoscute publicului larg. Pe site-ul legislativului actele de avere nu se mai publică din 2014, la decizia conducerii actuale, pe când Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care are obligația de a le face publice în termen de 30 de zile după ce expiră termenul de depunere a acestora, a semnat un contract cu firma care le va digitiza și publica, abia la încuputul lunii iulie. Pentru că reprezintă informații de interes public, ZdG a solicitat, oficial, declarațiile de avere ale deputaților, atât de la Parlament, cât și de la ANI. Răspunsurile însă au fost, în ambele cazuri, negative.

Pe pagina oficială a Parlamentului ultimele declarații de avere plasate sunt cele pentru 2014. Întrebată de ce în ultimii trei ani n-au mai fost făcute publice documentele de avere, șefa serviciului de presă a instituției, Liliana Anghel, a explicat că legea nu obligă publicarea actelor pe pagina instituției, respectiv, actualul legislativ, condus de democratul Andrian Candu a decis să nu le plaseze.

Deși am explicat în solicitarea de informații că Autoritatea Națională de Integritate nu este funcțională încă din 1 august 2016, când a fost reformată, în răspunsul remis, ni s-a explicat că declarațiile de avere au fost expediate către ANI, care are obligația legală, potrivit art.9 alin.(1) al Legii privind declararea averii și a intereselor personale, să le publice pe pagina sa web în termen de 30 de zile de la expirarea termenelor de depunere a declarațiilor, asigurând accesul permanent la acestea.

„Ținând cont de aceste prevederi, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova este în imposibilitate de a vă oferi informația solicitată în adresare”, se precizează în răspunsul instituției.

Deşi declaraţiile de avere se află la sediul ANI, acestea nu pot fi făcute publice, afirmă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eugeniu Viţu, deoarece dreptul de a le procesa revine doar firmei care a semnat un contract pentru digitizarea documentelor: „Angajaţii ANI nu sunt în drept, conform legislaţiei, personal, să scaneze declaraţiile, să acopere datele personale. Doar operatorul contractat poate face acest lucru, prin intermediul programelor speciale”.

Acesta a explicat că după recepţionarea declaraţiilor de avere şi interese personale de la instituţiile şi organizaţiile unde activează subiecţii declarării, Autoritatea Naţională de Integritate a iniţiat procedura de organizare şi desfăşurare a Licitaţiei publice pentru selectarea prestatorului de servicii.

„În această ordine de idei, toate declaraţiile urmează a fi transmise operatorului respectiv pentru digitalizare şi plasarea pe pagina web a ANI (http://declaratii.ani.md/). Prin urmare, publicul larg va avea acces la declaraţiile de avere şi interese personale după plasarea lor pe site-ul Autorităţii”, se arată în răspunsul ANI.

Doar că procedura de selectare a unui operator economic care va procesa şi plasa pe portalul ANI actele de avere a fost demarată abia după două luni de la expirarea termenului-limită pentru prezentarea declaraţiilor pentru anul precedent, 31 martie 2017. La licitaţie s-au înscris doar doi pretendenţi, iar câştigătoare, pentru al doilea an consecutiv, a fost desemnată „Esempla Systems” SRL, fondată şi administrată de o mai veche cunoştinţă a fostei CNI. Pentru serviciile sale de digitizare şi procesare a celor 70 de mii de declaraţii de avere şi interese pentru 2016, firma urmează să încaseze o sumă record – 921 600 de lei. Contractul între „Esempla Systems” SRL şi Anatolie Donciu, preşedintele în exerciţiu al ANI, a fost semnat la 6 iulie curent, iar potrivit condiţiilor, firma va publica declaraţiile în termen de 60 de zile lucrătoare, adică până la sfârşit de septembrie. O altă prevedere contractuală stipulează că declaraţiile de avere şi interese personale, depuse la angajare sau demisie de către funcţionari, vor fi publicate în maxim 15 zile lucrătoare de la predarea lunară a acestora spre procesare.

Altfel spus, actele de avere pentru 2016, 55 710 la număr,  ar putea să fie publicate abia la sfârșitul lunii septembrie curent.