Linkuri accesibilitate

Reacţii occidentale la respingerea de către parlamentului român a solicitării DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta


Premierul Marii Britanii David Cameron a atras atentia asupra coruptiei ca amenintare la adresa prosperitatii si securitatii statelor, oriunde in lume, se arata intr-o declaratie de presa remisa de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti in urma votului de astazi din Parlamentul României. In acelasi timp, Ambasada Marii Britanii nu comenteaza cazurile individuale, iar situatiile care vizeaza Guvernul Romaniei reprezinta un subiect ce trebuie gestionat de cetatenii Romaniei", se mai arata in declaratia citata de site-ul Hotnews.ro

Si ambasada Olandei la Bucuresti a reactionat fata de votul de astazi din Parlamentul Romaniei, cind a fost respinsa solicitatea procurorului general de ridicare a imunitatii premierului social democrat Victor Ponta. Pe o postare pe FB a ambasadei se arat ca Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania. Aceasta preocupare a fost evidentiata in prima parte a anului prin raportul Mecanismul de Control si Verificare pe 2015 al Comisiei Europene.” Dam o importanta foarte mare recomandarilor din raportul MCV. Avem incredere ca Romania si toate institutiile sale le iau in considerare.”, se arata in mesajul ambasadei Olandei la Bucuresti citat de site-ul hotnews.ro.

Comisia juridică a Camerei Deputaților din Romania a introdus 22 de proiecte de lege care modifică Codul penal și Codul de procedură penală. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și a președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, au fost astăzi in Parlament pentru a-i ruga pe deputați să amâne cu cel puțin 14 zile dezbaterile, pentru a avea timp să studieze modificările și să formuleze un punct de vedere, însă deputații le-au acordat doar o săptămână.

Proiectele fuseseră scoase de pe ordinea de zi a camerei inferioare a Parlamentului după ce DNA a început urmărirea penală a premierului Victor Ponta pentru fals, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, și a cerut Camerei deputaților încuviințarea începerii urmăririi pentru conflict de interese. Dupa ce deputații au respins solicitarea DNA care-l viza pe social-democratul Victor Ponta, proiectele de intervenție pe Codul Penal au reapărut pe ordinea de zi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG