Serafim Urechean: „Vom transforma Chişinăul în unul din cele mai iluminate oraşe din regiune”

„Vom asigura conectarea tuturor locuinţelor din oraşul Chişinău la conducta de apă potabilă şi reţeaua de canalizare. Vom transforma Chişinăul în unul din cele mai iluminate oraşe din regiune. Vom promova iluminat public ecologic (înlocuirea graduală a mijloacelor tradi’ionale de iluminat cu cele cu sursă solară)”, sînt obiective fixate în programul electoral al candidatului PLDM la Primăria capitalei, Serafim Urechean.

La concret, el îşi propune iniţierea şi implementarea Programului de modernizare a reţelei de apă-canal (prin finanţare internaţională de lungă durată), care ar prevedea astfel de acţiuni ca: extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate micro-sectoarele oraşului, astfel încât până în 2019 toţi chişinăuienii să fie conectaţi la reţeaua publică; calitatea apei potabile va corespunde standardelor europene de bază; eliminarea definitivă a riscului inundaţiilor masive în Chişinău, în special în luncile râurilor şi râuleţelor, prin consolidarea structurilor hidrotehnice actuale, construcţia altora noi, repararea apeductelor centrale, modernizarea şi întreţinerea corespunzătoare a canalizaţiei pluviale.

Un alt obiectiv a lui Serafim Urechean este reconstrucţia staţiei de epurare a apelor uzate în baza unor tehnologii avansate de prelucrare a nămolului şi producerii biogazului. „Va fi soluţionată complet, ireversibil şi într-o manieră durabilă problema mirosului neplăcut generat de staţia de iepurare. Actuala soluţie aplicată prin „geo-tuburi” nu este decât una temporară şi nedurabilă, care prezintă extrem de multe riscuri ecologice”, se spune în program.

Candidatul PLDM îşi doreşte şi „modernizarea reţelelor electrice de iluminat public şi implementarea corpurilor de iluminat de ultima generaţie”. „Până la sfârşitului mandatului nu va mai exista nici o stradă în municipiul Chişinău unde nu va funcţiona iluminatul public (inclusiv în toate suburbiile). Va fi triplat numărul de corpuri electrice fără a fi majorat consumul de energie electrică (datorită folosirii de becuri econome şi LED/uri, precum şi funcţionării sistemului de dirijare automată a fluxului de lumină)”, se mai spune în program.

PP

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.