Uniunea Europeană a anunţat că va monitoriza implementarea reformei electorale în Moldova

Uniunea Europeană va monitoriza în continuare implementarea legii reformei electorale în Moldova. Declarația aparţine șefei diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn. Asta după ce deputaţii au votat joi, în lectură finală, proiectul de lege privind schimbarea sistemului de vot.

Într-un comunicat de presă, cei doi oficiali UE au menționat că implementarea acestor schimbări în sistemul electoral moldovenesc va fi evaluată în contextul obligațiilor pe care țara noastră și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere și în calitate de stat membru al Consiliului Europei.

Premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au dat asigurări că la alegerile de anul viitor, organizate în baza sistemului mixt, autorităţile vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

“Trebuie să fie făcută o evaluare pentru ca şi partenerii noştri din Bruxelles să înţeleagă cât de bine au fost implementate sau luate în calcul recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi doar după aceea se va ajunge la nişte concluzii”.

“Dacă noi vom asigura că alegerile parlamentare din 2018 se vor desfăşura corect, legal, transparent şi respectând toate normele şi standartele occidentale şi vom asigura, aşa cum au menţionat şi în comunicatul dumnealor, doamna Mogherini şi domnul Hahn, inclusiv regula pluripartidismului şi altele, atunci cu siguranţă, nimeni nu ar trebui să aibă nicio obiecţie. Şi asta este de fapt viziunea noastră şi ăsta e scopul nostru ca alegerile parlamentare din 2018, organizate deja în baza unui sistem mixt, să corespundă tuturor standartelor internaţionale şi standartelor europene cu tot ceea ce înseamnă transparenţă, corectitudine, legalitate”,a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.