Diplomaţii germani le-au deja vizitat pe cele patru femei din spatele gratiilor, iar acestea sunt într-o stare bună având în vedere circumstanţele. Acestea riscă pedeapsa capitală dacă sunt acuzat de autorităţile irakiene de apartenenţă la o grupare militantă precum Statul Islamic.

Autorităţile irakiene au prezentat diplomaţilor germani o listă cu numele celor patru femei, printre care se numără şi adolescenta Londa W. din orăşelul Pulsnitz, situat în apropiere de Dresda.

Ministerul de Externe nu a dat informaţii despre cele patru femei germane arestate în Irak.

Jurnaliştii susţin că una dintre cele patru femei are origini marocane, iar a doua are paşaport german deşi a venit din Cecenia.

Marţi, procurorii germani au anunţat că încearcă să determine dacă o adolescentă germană în vârstă de 16 ani, care a dispărut după ce s-a convertit anul trecut la Islam, se numără printre cei 20 de luptători străini ai Statului Islamic (ISIS) descoperiţi de forţele irakiene într-un tunel subteran de sub Oraşul Vechi al Mosulului.

Adolescenta din Pulsnitz, o localitate situată în apropiere de Dresden, era în legătură cu mai mulţi membri ai grupării jihadiste pe un chat online ş aceasta s-a convertit la Islam.

Înainte de dispariţie, procurorii germani o anchetau pentru pregătirea unei acţiuni violente de subversiune împotriva autorităţilor statale, dar au fost nevoiţi să suspende investigaţia în Germania.

Un număr de 20 de luptători străini au fost găsiţi săptămâna trecută într-un tunel subteran de sub Oraşul Vechi al Mosulului, la doar câteva zile după eliberarea oraşului de sub ocupaţia Statului Islamic.

De asemenea, jihadiştii aveau asupra lor arme şi centuri sinucigaşe, potrivit autorităţilor guvernamentale de la Bagdad.

Printre cei 20 de jihadişti se numără cinci cetăţeni germani, trei ruşi, trei turci şi doi cetăţeni din Canada.

Reprezentanţii BfV extimează că 930 de persoane au plecat în ultimii ani din Germania pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic din Irak şi Siria.

De asemenea, până la 20% dintre aceste persoane sunt femei, care au plecat pentru a se căsătorii cu jihadiştii ISIS.