„Urzeala tronurilor” în variantă modernă. Saga legăturilor dintre Donald Trump şi Rusia continuă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Rusiei de la Washington, Serghei Kisliak, le-a dezvăluit superiorilor săi de la Moscova că a discutat subiecte ce ţin de campania republicană, inclusiv probleme politice importante pentru guvernanţii ruşi, în timpul întâlnirii controversate pe care a avut-o anul trecut cu actualul Procuror General al Statelor Unite, Jeff Sessions, relatează Washington Post.

Dezvăluirile ambasadorului rus despre două conversaţii purtate cu Sessions – care era atunci consilier pe politică externă al prezidenţiabilului republican Donald Trump – au fost interceptate de către agenţiile de spionaj americane, care se ocupau cu monitorizarea comunicaţiilor oficialilor ruşi de rang înalt, atât în Statele Unite, cât şi în timpul întoarcerii acestora în Rusia.

Iniţial, Sessions nu a dezvăluit întâlnirile pe care le-a avut cu Kisliak în timpul unei audieri pentru confirmare din Senatul Statelor Unite. După ce presa americană a publicat detalii despre o asemenea întâlnire, Procurorul General s-a văzut forţat să se recuze din ancheta cu privire la presupusele contacte ale asociaţilor campaniei Trump cu agenţii Kremlinului, conform news.ro.

Atunci când secretarul american a recunoscut întâlnirile pe care le-a avut cu Kisliak, acesta a promis că nu a discutat despre campania prezidenţială a republicanului Donald Trump.

Însă, un oficial american a dezvăluit că Sessions a avut declaraţii înşelătoare şi care sunt contrazise de alte dovezi, atunci când a depus mărturie şi a precizat că nu-şi aminteşte despre întâlnirea din aprilie 2016 cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak.

Un fost oficial a precizat că interceptările agenţiilor de informaţii dezvăluie că Sessions şi Kisliak au purtat discuţii ”substanţiale” despre o serie de subiecte care privesc poziţia lui Trump vizavi de probleme de interes pentru Rusia şi perspectiva relaţiilor ruso-americane în timpul administraţiei republicane de la Casa Albă.

Sessions a dezminţit în repetate rânduri că a discutat cu oficialii ruşi subiecte legate de campania Trump, susţinând că s-a întâlnit doar în capacitatea sa de senator cu Serghei Kisliak.

”Nu am avut niciodată întâlniri cu agenţi ruşi sau intermediari ruşi despre campania Trump”, a declarat în martie Sessions, atunci când şi-a anunţat decizia de a se recuza din orice problemă care ţine de ancheta FBI cu privire la interferenţele ruse în campania prezidenţială şi presupusele contacte dintre asociaţii lui Trump şi reprezentanţii Kremlinului.

Însă, oficialii americani susţin că această declaraţie este în contradicţie cu dezvăluirile lui Kisliak despre cele două întâlniri pe care le-a avut cu Sessions în timpul campaniei republicane pentru Casa Albă.

Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc în aprilie 2016, înainte de un discurs major al miliardarului republican cu privire la politica sa externă, iar a doua a avut loc în iulie 2016, în marja Convenţiei Naţionale Republicane.

Această discrepanţă ar putea să genereze noi probleme pentru Sessions într-un moment în care poziţia sa pare să fie din ce în ce mai slabă în administraţia Trump.

Preşedintele Trump şi-a exprimat, săptămâna aceasta, nemulţumirea în legătură cu recuzarea lui Sessions din orice anchetă legată de interferenţele ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei republicane şi agenţii Kremlinului.

De asemenea, preşedintele american şi-a exprimat regretul în legătură cu nominalizarea lui Sessions pentru conducerea departamentului de Justiţie şi l-a atacat pe acesta pentru ”răspunsurile proaste” pe care le-a dat în timpul audierii pentru confirmare din Senat.

Merită amintit că oficialii americani recunosc posibilitatea ca Kisliak să fi exagerat natura interacţiunilor pe care le-a avut cu Sessions, atunci când a discutat cu superiorii săi de la Moscova.

”Cu siguranţă, nu pot să comentez cu privire la credibilitatea unor surse anonime care au descris ceva într-o interceptate, dar această interceptare nu a fost văzută de către Washington Post şi nu mi-a fost prezentată nici mie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului de Justiţie, Sarah Isgur Flores.

Aceasta a reiterat că Sessions nu a discutat despre interferenţele ruse în timpul campaniei pentru Casa Albă.

Însă, oficialii americani cu acces regulat la rapoartele agenţiilor de informaţii susţin că Kisliak – care şi-a încheiat recent mandatul de ambasador al Rusiei în Statele Unite – are o reputaţie de a descrie cu acurateţe detaliile interacţiunilor pe care le-a avut cu politicienii de la Washington.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...