Incendiul 'Lodgepole Complex' este cel mai important din vara aceasta din Montana şi a distrus până în prezent o suprafaţă de aproximativ 280 de kilometri pătraţi de teren din zona îndepărtată aflată în centrul statului.

Conform Biroului de gestionare a terenurilor din Montana/Dakota, locuitorilor li s-a solicitat evacuarea "întregii zone de la nord de Autostrada 200, dincolo de graniţa Petroleum şi de la vest de Edwards Road".

Potrivit hărţilor satelitare, în această regiune nu se află decât câteva aşezări umane.

Incendiul, care a izbucnit miercuri după-amiaza, s-a extins foarte rapid manifestându-se sub forma a patru focare.

153 de pompieri, ajutaţi de aeronave specializate pentru stingerea incendiilor, au fost trimişi la faţa locului pentru a încerca să ţină sub control flăcările, conform unui mesaj publicat pe site-ul cotidianuluil Billings Gazette.

Potrivit oficialilor, un pompier în vârstă de 19 ani a decedat miercuri după ce o parte dintr-un copac a căzut pe el în timp ce se lupta cu flăcările în timpul incendiului supranumit "Florence Fire", la nord de Lacul Seeley.

Conform unui anunţ publicat pe site-ul National Interagency Fire Center, există peste 35 de focare importante care mistuie atât pădurile cât şi păşunile în Statele Unite, mare parte dintre acestea aflându-se în desfăşurare în statele din vestul ţării.

Peste 3.700 de pompieri s-au luptat în această săptămână cu un incendiu de pădure din centrul Californiei care a distrus peste 28.570 de hectare şi 99 de structuri, printre care 50 de case, şi a forţat mii de persoane să-şi părăsească locuinţele. Extinderea incendiului "Detwiler" a fost încetinită parţial vineri, iar unii dintre locuitori s-au putut întoarce la locuinţele lor, a anunţat şeriful local citat de Reuters. Guvernatorul Jerry Brown a declarat marţi stare de urgenţă pentru comitatul Mariposa, detaşând resurse suplimentare în zonă.

Potrivit unui oficial din cadrul Agenţiei naţionale pentru stingerea incendiilor, Tim Chavez, incendiul s-a răspândit în mod "neobişnuit" pe fondul secetei, iar eforturile echipelor de intervenţie au fost îngreunate de relieful dificil de abordat. Cauza incendiului este în continuare investigată, a precizat oficialul.

Şi Canada se luptă cu incendiile de pădure, care continuă să facă ravagii în British Columbia, mii de persoane fiind evacuate. În această provincie de pe coasta Pacificului, aproape 170 de focare au rămas în continuare active afectând 405.000 de hectare şi determinând declanşarea stării de urgenţă în provincia care a cheltuit până acum în jur de 94,05 milioane de dolari americani în lupta cu flăcările.

Provincia ar putea solicita ajutor suplimentar în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, au anunţat vineri oficiali din British Columbia după ce guvernul federal a suplimentat efectivele forţelor de intervenţie cu 225
de soldaţi pentru a ajuta la combaterea incendiului care se răspândesc rapid, susţinut de condiţiile secetoase. În total, 375 de soldaţi canadieni şi 3.600 de pompieri şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă se luptă cu flăcările care au provocat în ultimele două săptămâni evacuarea a circa 45.000 de persoane, au distrus unele locuinţe, au afectat infrastructura electrică şi au perturbat activitatea industrială.

British Columbia este, asemeni Californiei şi a altor zone din SUA, afectată frecvent de incendii de pădure. Însă amploarea dezastrului din acest an se apropie de cel din 2003, când incendiile au obligat evacuarea a peste 50.000 de persoane.