04:08:53 25.04.2024
Stiri

Politico: Spionii ruși au invadat Ungaria, provocând mânia NATO

Știri 22.07.2017 11:00 Vizualizări2366 Autor: Ziarul National
Politico: Spionii ruși au invadat Ungaria, provocând mânia NATO Politico


Aliații NATO sunt îngrijorați cu privire la intensificarea operațiunilor de informații ale Rusiei din Ungaria, scrie publicația Politico.

„In timp ce oficialii occidentali au criticat frecvent guvernul de la Budapesta pentru abanonarea democrației, de regulă, îl lăudau pentru angajamentul său puternic față de NATO. Acum insa oficialii din țările UE spun că Rusia vede în Ungaria tot mai mult o poartă spre Europa…Există o preocupare uriașă că Rusia foloseste de fapt Ungaria ca pe un cap de pod operational pe teritoriul NATO și UE“, – citează publicatia cuvintele unui fost funcționar la Ambasadei SUA de la Budapesta.

Oficialii occidentali spun că agențiile secrete din Rusia în ultimii ani si-au intensificat prezența în Ungaria, cu scopul lansarii unor operațiuni de recunoaștere și de sabotaj în UE. Pe parcursul anilor 2014-2015, numărul agenților ruși din Ungaria a crescut de la50-100 la peste 300, a declarat fostul angajat al ambasadei.

„În general, noi credem că ei intercepteaza in mod deshis comunicațiile, sunt angajati în activitatea de colectare a informațiilor din Europa, planifica și organizeaza toate activitățile subversive în spațiul cibernetic, își unesc eforturile cu crima organizată și sustin miscari de extrema dreapta – cum ar fi Jobbik – cu saci grei de bani, și poate chiar unele informații compromițătoare” – a declarat publicației sursa.

La sediul NATO de la Bruxelles, unii oficiali încearcă să sublinieze eforturile pozitive ale țării. „Ungaria aduce o contribuție majoră la alianța“ in limita resurselor sale, a declarat un oficial NATO și ca Ungaria „a jucat un rol-cheie în consolidarea sistemului de apărare al NATO în partea de est“.

Cu toate acestea, unii dintre partenerii guvernului maghiar și agențiile de informatii europene cred că maghiarii nu mai sunt de încredere, continuă autorul. „Toată lumea crede că Ungaria a fost compromisă“, – a declarat un fost oficial NATO. „Mi s-a spus să nu împartășesc informatii secrete cu ungurii, chiar dacă acestia au acces de nivel corespunzător“, – a spus sursa.

Totodata, aproape s-a evaporat complet si schimbul bidirecțional de informații la nivelul departamentelor militare între maghiari și aliați occidentali. S-a intamplat nu mult dupa ce Orban a fost ales în 2010, sustine colonelul în retragere Győző Zakariás. Unii oficiali occidentali spun că guvernul Orban permite rușilor să acționeze în mod liber din motive politice.

CITIȚI continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md