Liderul Platformei DA l-a întrebat pe şeful Guvernului de la Bucureşti, Mihai Tudose, aflat astăzi în vizită la Chişinău, de ce a salutat un sistem electoral la care România a renunţat.

„O guvernare pretins europeană ne duce în trecut. În condiţiile în care oficialii europeni spun că această schimbare este nedreaptă, vine cineva de la Bucureşti şi salută acest sistem la care România a renunţat. Cum se numeşte aceasta, domnule Tudose, domnule Dragnea? De ce un sistem electoral la care a renunţat România este salutat în Republica Moldova? Este o întrebare la guvernarea de la Bucureşti va trebui să răspundă”, a declarat Andrei Năstase în faţa protestatarilor

„Întâi de toate mă adresez societăţii civile din România, mă adresez naţiei române. Este inadmisibil ca oficialii europeni să critice schimbarea sistemului electoral, o schimbare antipopulară şi să vină un un premier de peste Prut şi să salute. Este o lege adoptată în stil mafiotic în 4-5 minute. Este un motiv în plus să continuăm protestele noastre, să le facem de-o mai mare amploare, să demonstrăm civilizaţiei că suntem un popor deşteptat şi nu îngenunchem în faţa mafiei de pe cele două maluri ale Prutului”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că România şi-a schimbat sistemul electoral în 2008, trecând la votul uninominal. După ce presa, societatea civilă, dar şi politicienii au recunoscut că ţara s-a trezit cu mici baroni în Parlament şi cu oameni care vânau imunitatea pe care le-o garanta fotoliul de deputat, s-a decis revenirea la sistemul proporţional de vot în anul 2015.