Modificări pe ultima sută de metri la Parlament. Ghileţchi – membru al Biroului Permanent, Ghimpu înlocuit cu Leancă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Modificări pe ultima sută de metri în structura Biroului Permanent a Parlamentului, Comisiilor Parlamentare, dar şi a delegaţiilor Parlamentului Republicii Moldova, realizate de deputaţii majorităţii parlamentare la finalul ultimei şedinţe din sesiunea de primăvară a Legislativului. Astfel, după ce anterior au modificat regulamentul Parlamentului, permiţând crearea unor grupuri parlamentare care să fie egale în drepturi cu fracţiunile parlamentare, Grupul Parlamentar Popular European din Moldova, constituit oficial astăzi, a obţinut şi un loc în Biroul Permanent.

Noul membru al Biroului Permanent al Parlamentului este preşedintele grupului PPE, Valeriu Ghileţchi. Este de menţionat însă că şi membrul PPE, Iurie Leancă, este membru al Biroului Permanent, în calitatea sa de vicepreşedinte al Parlamentului.

Totodată, Parlamentul a modificat numărul de comisii parlamentare permanente din 9 în 10, prin despărţirea Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, în Comisia Administraţie Publică cu 10 membri şi Comisia Mediu şi Dezvoltare Regionale cu 11 membri. Andrian Candu însă nu a dat citire proiectului, menţionând că totul s-a discutat cu fracţiunile.

Totuşi, liberal-democratul Iurie Ţap, şi-a exprimat „dezacordul în legătură cu pregătirea netransparentă şi comportamentul neadecvat al unor colegi”. Astfel, acesta şi-a retras candidatura propusă pentru funcţia de secretar al Comisiei administraţie publică despre care a auzit în cadrul şedinţei plenare.

Nu în ultimul rând, majoritatea parlamentară a operat modificări în delegaţiile Parlamentului Republicii Moldova, prin care democrata Valentina Buliga a fost înlocuită cu Marian Lupu la şefia delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Prin aceeaşi decizie, liberalul Mihai Ghimpu, trecut în opoziţie, a fost demis din funcţia de co-preşedinte al Comitetului Parlamentar de Asocierte a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind numit vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, urmând să exercite funcţia de vicepreşedinte al Comitetului.

La fel, Iurie Chiorescu şi Angel Agache au fost numiţi în calitate de membri la forul consultativ GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova), fiind revocat deputatul Anatolie Zagorodnîi, care a fost numit în calitate de membru al Adunării Parlamentare EURONEST.

Este de menţionat că toate proiectele adoptate datează din ziua de 21 iulie 2017, fiind incluse pe ordinea de zi a şedinţei puţin înainte de finele acesteia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...