Noua structură a Guvernului, aprobată de Parlament! Filip: În prima etapă nu vom avea miniştri noi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noua structură a Cabinetului de miniştri, formată din nouă ministere, a fost aprobată azi în lectură finală de către Parlament. Asta după ce premierului Pavel Filip a prezentat de la tribuna Parlamentului proiectul de lege, menţionând că din cele nouă ministere care se vor regăsi în noua structură de guvern, cinci îşi păstrează atât denumirea, cât şi atribuţiile, în timp ce celelalte patru au fost formate prin comasarea mai multor ministere apropiate.

Dintre ministerele care şi-au păstrat în totalitate structura, este vorba de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării.

Totodată, Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit premierului Pavel Filip, în prima etapă „nu vom avea miniştri noi”. „Un motiv este şi acel blocaj din partea preşedintelui”, a mai spus Pavel Filip, menţionând totodată că actualii miniştri vor „asigura o perioadă de tranziţie până în iarnă”, dar nu s-a referit la ceea ce ar urma să se întâmple după această perioadă de tranziţie.

Întrebat de ce în denumirea noului Minister al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care va prelua domeniile de activitate ale actualului minister al Tineretului şi Sportului, nu s-a regătist şi o referire la „tineret”, Pavel Filip a spus că aceasta s-a întâmplat pentru a evita „o denumire prea lungă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...