BAC 2017. Viceministra Educației, audiată în Parlament: Unii itemi de la fizică au fost formulați greșit din cauza traducerii mot a mot din limba rusă

edu

Viceministra Educației, Lilia Pogolșa, este audiată în Parlament, privind problemele iscate în jurul examenului la fizică din această sesiune de bacalaureat. Prin urmare, Ministerul Educației a constatat că itemii 7 și 9 de la profilul real, precum și itemul 8 de la profilul umanist au fost formulați greșit, fapt ce a dus la depunctarea eronată a elevilor care au susținut examenul la fizică.

Potrivit viceministrei, Ministerul a creat o comisie pentru examinarea itemilor la fizică. „S-a constat că itemii 7 și 9 de la profilul real, cât și itemul 8 de la profilul umanist au fost formulați greșit. Unul din motive ar fi faptul că exercițiile au fost preluate din surse ruse și au fost traduse mot a mot în limba română. De asemenea, unele exerciții din test nu corespund curriculei ”, a spus viceministra. Aceasta a mai adăugat că urmează să cerceteze cazurile în care răspunsurile unor elevi la itemii vizați au corespuns cu răspunsurile din baremul de corectare.

Pogolșa a mai declarat că în ultimă instanță, a cerut părerea și directorului Intitutului de Fizică Aplicată al AȘM, dar și vicepreședintelui Academiei de Științe. Aceștia au concluzionat următoarele:

# la itemul 7 este o confuzie de materie terminologică. Din varianta rusă această neclaritate lipsește, ceea ce înseamnă că greșeala s-a produs la traducere;

# la itemul 9 este insuficiență de date;

# la itemul 8 formularea problemei este incompletă.

Viceministra a vorbit și despre posibilitatea ca testele la fizică să fie reevaluate doar la aceste 3 puncte.

„Suntem indignați de faptul că s-au comis erori regretabile în această sesiune de bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiți”, a mai menționat Pogolșa.

Vedeți aici cum arată testele la fizică și baremele de corectare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente