Noul guvern al Macedoniei a redeschis discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul guvern al Macedoniei a redeschis, marţi, discuţiile în cadrul Consiliului de Stabilizare şi de Asociere al Uniunii Europene pentru aderarea la Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Vicepremierul şi ministrul de Externe din Macedonia s-au deplasat la Bruxelles pentru o întrunire la finele căreia UE a salutat intenţia regimului de la Skopje „de a rezolva problemele privind reforma într-un mod incluziv, transparent şi coerent”.

Discuţiile au mai vizat scandalul înregistrărilor telefonice şi scenele de violenţă împotriva parlamentarilor macedoneni din opoziţie, incidente care au avut loc în luna aprilie a acestui an.

În urma reuniunii de marţi de la Bruxelles, cele două părţi au concluzionat că Acordul de Stabilizare şi Asociere UE-Macedonia rămâne în centrul relaţiilor dintre Blocul comunitar şi Skopje, până când ţara va deveni membră a Uniunii Europene.

Macedonia, care a devenit o ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, a rămas fără guvern în 2015, ca urmare a unui scandal în care autorităţile statului au fost acuzate că au ascultat telefoanele a 20.000 de cetăţeni.

Parlamentarii au convenit asupra unui nou guvern abia la începutul lunii iunie, la peste cinci luni distanţă de la desfăşurarea alegerilor parlamentare. Premierul Zoran Zaev a promis că va intensifica reformele economice şi va încerca să grăbească aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Noul Guvern este aşteptat să scoată statul macedonean dintr-o criză politică ce durează din 2001, când Macedonia s-a aflat în pragul unui război civil în timpul unei insurgenţe a minorităţii albaneze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...