00:22:38 29.03.2024
Stiri

„Un nou STAT proclamat” la graniţa cu R. Moldova. Este pentru prima oară când se întâmpla aşa ceva

Știri 18.07.2017 17:20 Vizualizări18751 Autor: Ziarul National
„Un nou STAT proclamat” la graniţa cu R. Moldova. Este pentru prima oară când se întâmpla aşa ceva


Regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat, marţi, un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Liderul separatist Alexander Zaharcenko a anunţat că rebelii din Doneţk şi Lugansk vor forma un stat denumit Malorusia. Totodată, urmează să fie întocmită o Constituţie care va fi supusă votului popular în perioada următoare.

Malorusia sau Rusia Mică a fost numele dat unei părţi a teritoriului Ucrainei până la sfârşitul secolului al XIX-lea. După dezintegrarea Imperiului Rus, odată cu unirea tuturor teritoriilor locuite de ucraineni într-o singură unitate administrativă, denumirea a ieşit din uz, fiind folosit doar de monarhiştii şi naţionaliştii ruşi care consideră că Ucraina şi ucrainenii sunt parte integrantă a Rusiei şi a poporului rus.

Rusia nu a emis încă o poziţie oficială în legătură cu anunţul separatiştilor. Peste 10.000 de persoane au murit în urma confruntărilor din estul Ucrainei, după ce rebelii au preluat controlul asupra acestei zone industriale importante, în luna aprilie a anului 2014.

În februarie 2015, autorităţile de la Kiev şi separatiştii au semnat un acord la Minsk privind pacea în regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei şi care include oraşele Doneţk şi Lugansk. Înţelegerea a fost semnată în urma unei medieri franco-germane şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu a fost pusă în aplicare până în prezent.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md