PD a cheltuit peste 30 de milioane de lei în jumătate de an; Unde au mers banii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, este lider detașat printre formațiunile politice la capitolul cheltuieli, în prima jumătate a anului 2017.

PD a cheltuit în primele 6 luni ale anului 31,3 milioane de lei, o sumă triplă față de cheltuielile cumulate ale tuturor celorlalte formațiuni politice din țară.

Cea mai mare parte dintre bani, 29,4 milioane de lei, au mers către „presă și materiale promoționale”, aici fiind vorba probabil și despre campania în susținerea schimbării sistemului electoral.

Pentru „deplasări în țară și străinătate” democrații raportează doar 148 de mii de lei, chiar dacă președintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc, a efectuat în luna mai o vizită în SUA care, potrivit presei, l-ar fi costat în jur de un milion de dolari.

Alte cheltuieli semnificative democrații au înregistrat pentru „telecomunicații” (360 de mii de lei) și „organizarea de întruniri și manifestații publice” (378 de mii de lei).

Cum stau celelalte partide

Restul partidelor care au prezentat până acum rapoartele financiare au indicat cheltuieli mult mai modeste decât PDM.

Spre exemplu PSRM a cheltuit în aceasta perioadă aproape 6 milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate direcționați spre publicitate, iar peste un milion pentru plata sediilor. Cea mai mare parte din bani, aproape 4 milioane de lei, socialiștii i-au primit de la stat.

Cheltuieli semnificative a înregistrat și PLDM – peste 2,3 milioane de lei. Aproape toți banii cheltuiți liberal-democrații i-au primit de la stat, iar cea mai mare parte (1,3 milioane) au mers către salarizarea personalului și plata sediilor (390 de mii de lei).

Celelalte partide care au prezentat rapoarte până acum au indicat cheltuieli sub un milion de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...