Votarea a început la 10:00 ora locală şi se va încheia la 17:00. Un total de 4.896 de parlamentari din întreaga ţară — parlamentari şi legiuitori — sunt eligibili sa voteze în alegeri, ale căror rezultate vor fi anunţate pe 20 iulie.
   
Câştigătorul alegerilor va fi învestit în funcţie pentru un mandat de cinci ani pe 27 iulie şi îl va înlocui pe preşedintele actual Pranab Mukherjee, un veteran politic care deţine postul din 2012.

În ajunul alegerilor prezidenţiale, prim-ministrul Narendra Modi l-a felicitat pe Kovind "în avans" şi l-a asigurat de sprijinul guvernului — având în vedere că BJP şi aliaţii săi au peste 60% din voturi, plasându-se înaintea celor 17 partide de opoziţie în sondaje.
   
Pe de altă parte, duminică, Sonia Gandhi, şefa principalului partid de opoziţie, Congresul Naţional Indian, a declarat că alegerile reprezintă o luptă împotriva "viziunii comunale înguste". "În aceste curse, cifrele pot fi împotriva noastră, dar lupta trebuie sa fie luptă şi se va lupta din greu", a spus ea.
   
Atribuţiile preşedintelui indian de şef al statului sunt în cea mai mare parte ceremoniale, el jucând roluri decisive numai în cazul unui parlament în care niciun partid nu îşi asigură o majoritate după alegerile generale, în cazul dizolvării guvernelor statelor sau al altor crize politice. Cu doi candidaţi pentru acest post sunt politicieni de rang inferior din sistemul castelor hinduse, din grupul purtând numele de Dalit.

Candidatul BJP la putere, Ram Nath Kovind, este un avocat în vârsta de 71 de ani devenit politician şi care până recent a fost guvernator al statului Bihar (est). El este considerat favorit în sondaje.Principala sa rivală, Meira Kumar, 72 de ani, a fost prima femeie din India preşedinte al parlamentului şi fost ministru federal. Ea este sprijinită de principalul partid de opoziţie, Congresul Naţional Indian.

Preşedintele este ales de un colegiu electoral din cele două camere ale parlamentului şi adunările legislative regionale. Câştigătorul alegerilor va fi cel de-al doilea preşedinte al Indiei aparţinând comunităţii Dalit, după KR Narayanan, care a fost preşedinte între 1997 şi 2002.