Paris, Franţa

Aproximativ o sută de moldoveni au cerut, în Piaţa Republicii de la Paris, să se facă dreptate şi să se aplice justiţia împotriva celora care au fost implicaţi în „jaful secolului”. Printre zecile de lozinci, protestatarii au scandat „Vrem lege acasă” şi au cerut procuror european. Diaspora a mai cerut demisia actualei guvernări politice.

„Clasa politică ne-a trădat. Clanurile care conduc azi Moldova, care ne-au condus şi ieri, de fapt nu mai au dreptul să ne reprezinte, ne-au minţit şi ne-au manipulat ca să-i votăm. Credeţi că avem partide la guvernare sau că avem opoziţie?! Fals!”, a menţionat Alexandru Leviţchi, membru al Grupului de Iniţiativă Civică de la Paris.

Grupul de Iniţiativă Civică de la Paris a anunţat că va continua să fie solidar cu manifestările din Moldova dacă revendicările Platformei Civice DA nu vor fi respectate.




 

Verona, Italia

Şi moldovenii stabiliţi în Italia au ieşit în stradă pentru a cere un viitor mai bun.

„Sunt toţi indignaţi de clasa politică actuală. Acţiunea de protest tinde să schimbe lucrurile în Republica Moldova. Sufletul nostru este în Republica Moldova, chiar dacă suntem la 3, 4 sau 5 mii de kilometri”, spune Andrei Cosoi, moldovean stabilit în Italia.



Padova, Italia

Solidari cu Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au protestat şi în faţa Consulatului din Padova. În cadrul manifestaţiei, moldovenii au votat pentru o rezoluţie în care au cerut demisia guvernanţilor corupţi.

„Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, împreună cu slugile lor din partid, dar şi alţi trădători de neam, sunt declaraţi persona non grata în Padova”, se arată în textul rezoluţiei.

„Diaspora nu este doar o adunătură de voturi şi o sursă patrimonială pentru grupul restrâns de „brigadiri” certaţi cu legea, Diaspora este o valoare know how care trebuie respectată şi valorizată”, i-au atenţionat pe guvernanţi concetăţenii noştri plecaţi în Italia.

Ei au mai solicitat constituirea unei comisii pentru cercetarea şi elucidarea jafului de la bănci, dar şi constituirea unui Tribunal ad hoc pentru condamnarea faptelor săvârşite de responsabili.



Barcelona, Spania

Şi în Spania, la Barcelona, zeci de moldoveni au protestat în stradă, concomitent cu manifestanţii adunaţi în capitală.

„Vrem în sfârşit să se întoarcă dreptatea înapoi în ţară. Într-adevăr să trăim într-o ţară democratică, într-adevăr să avem un viitor, într-adevăr să vedem un sens pentru a ne întoarce în ţara noastră, acasă. Vrem să nu mai fim supuşi teroriştilor care ne conduc la momentul actual”, afirmă Igor Cereteu, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Catalonia.


Nu au stat deoparte nici cetăţenii rezidenţi în Germania şi Irlanda. La Munchen şi Dublin moldovenii au cerut menţinerea cursului de integrare europeană, restituirea miliardului furat, dar şi demisia actualei guvernări.

Solidari cu protestatarii de la Chişinău au fost chiar şi moldovenii de peste Ocean. Mai mulţi conaţionali de-ai noştri stabiliţi în SUA, în statul Virginia, au ieşit în stradă pentru a cere restituirea miliardului furat din sistemul bancar. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Munchen, Germania



Frankfurt, Germania




Dublin, Irlanda

Williamsburg, SUA