11:47:55 25.04.2024
Stiri

R. Moldova și Ucraina IGNORĂ AVERTISMENTELE Rusiei. Filip și Poroșenko vor inaugura punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei, „Cuciurgan-Pervomaisc”

Politică 16.07.2017 13:00 Vizualizări10088 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Ucraina IGNORĂ AVERTISMENTELE Rusiei. Filip și Poroșenko vor inaugura punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei, „Cuciurgan-Pervomaisc” unimedia.info


Premierul R. Moldova Pavel Filip și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, vor participa mâine la inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei, „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acţiunea se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între R. Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

Proiectul este implementat cu sprijinul UE în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.

Deschiderea punctelor comune moldo-ucrainean de trecere a frontierei a nemulțumit Federația Rusă. Duma de Stat a Rusiei a adoptat o declarație prin care denunță așa-numitele „presiuni din partea R. Moldova și a Ucrainei asupra regiunii separatiste transnistrene”. Deputații ruși consideră că autoritățile de la Chișinău și Kiev trebuiau să se consulte cu Tiraspolul atunci când au luat decizia de a instala posturi vamale moldo-ucrainene la hotarul dintre cele două țări, care trece prin regiunea transnistreană.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că autoritățile rusești ar trebui în primul rând să retragă militarii și armamentul din stânga Nistrului, iar de controlul securității la frontiera moldo-ucraineană se vor preocupa instituțiile responsabile ale celor două state vecine.

„Interferența altor state în treburile interne ale R. Moldova e ceva ilegal și în contradicție cu normele internaționale. Dacă Federația Rusă recunoaște R. Moldova și granițele ei, atunci să ne respecte și să recunoască și dreptul nostru a lucra cu partea ucraineană pentru ca să ne controlăm frontiera. Autoritățile R. Moldova nu au adus nicio intimidare sau blocaj economic regiunii numite Transnistria”, a mai adăugat Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md