Un stat NATO cumpără armament de 2,5 miliarde de dolari din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia a convenit să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a achiziţiona cel mai avansat sistem antirachetă rus, a anunţat un oficial turc, în cadrul unui acord ce semnalează o îndepărtare de NATO, care a ancorat Turcia în Occident de peste şase decenii, relatează Bloomberg.

Acest acord preliminar prevede ca Turcia să primească două baterii de rachete de tip S-400 de la Rusia în următorul an şi apoi prevede producerea altor două baterii în Turcia, potrivit oficialului turc citat, care a cerut protecţia anonimatului din cauza acestui subiect sensibil.

Un purtător de cuvânt al companiei ruse de export de armament Rosoboronexport a declarat că nu poate comenta imediat despre detalii cu privire la acordul cu Turcia.

Ankara a mai ajuns la un acord cu privire la un sistem de apărare antiaeriană, dar a renunţat la el în urma protestelor şi condamnărilor NATO.

În urma presiunilor Statelor Unite, turcii au renunţat să achiziţioneze un sistem similare de apărare antirachetă de la o companie de stat chinezească, sancţionată de americani din cauza unor presupuse vânzări de rachete către Iran.

Turcia face parte din NATO din primii ani ai Războiului Rece şi a jucat un rol-cheie ca stat de frontieră cu fosta Uniune Sovietică. Însă relaţiile cu aliaţii s-au tensionat în ultimii ani, în contextul în care preşedintele turc recep Tayyp Erdogan a urmat o politică externă mai îndrăzneaţă şi mai independentă, în urma războaielor din Irakul şi Siria vecine.

Tensiunile cu Washingtonul au crescut din cauza susţinerii de către americani a kurzilor sirieni, pe care Ankara îi consideră terorişti, iar cu Uniunea Europeană (UE) din cauza criticilor unei derive autoritariste a regimului. Germania a decis luna trecută să-şi retragă trupele de la baza aeriană NATO de la Incirlik, după ce Ankara a refuzat să le permită unor parlamentari germani să-şi viziteze trupele staţionate în bază.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...