14:45:36 18.04.2024
Stiri

Mașinile din Transnistria ar putea circula pe malul drept al Nistrului cu numere de înmatriculare „NEUTRE”, confecționate la Tiraspol

Economie 15.07.2017 14:00 Vizualizări5603 Autor: Ziarul National
Mașinile din Transnistria ar putea circula pe malul drept al Nistrului cu numere de înmatriculare „NEUTRE”, confecționate la Tiraspol Bizlaw


Chișinăul acceptă introducerea unor numere de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiunea transnistreană, conform unui model stabilit anterior, iar acesta ar putea fi confecționate la Tiraspol.

Mesajul a fost transmis zilele trecute de către viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Bucătaru, în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru sectoriale pentru transport auto din Chișinău și Tiraspol, desfășurată la sediul Misiunii OSCE din Chișinău.

Principalul subiect abordat în cadrul ședinței a vizat admiterea vehiculelor rutiere din regiunea transnistreană prin punctele de trecere a frontierei de stat, precum și deschiderea circulației pe podul din apropierea localității Gura Bîcului.

Reprezentanții Chișinăului au reiterat faptul că, pentru admiterea în circulația internațională, vehiculele rutiere din regiunea transnistreană urmează să fie înregistrate în cadrul subdiviziunilor Î.S. „CRIS ,,Registru”. Pentru a facilita procesul de înmatriculare, cetățenii din stânga Nistrului urmează să beneficieze de o procedură simplificată de înmatriculare, inclusiv urmează a fi examinată și posibilitatea acordării unor scutiri la plata accizelor.

Partea transnistreană a insistat ca inspecția fizică a vehiculelor să fie efectuată de către experții de la Tiraspol sau reprezentați acreditați ai țărilor garante, dar propunerea nu a fost acceptată de reprezentanții Chișinăului, care au menționat că inspecția fizică a vehiculelor este una dintre etapele de înmatriculare și urmează a fi efectuată de către reprezentanții Î.S. „CRIS „Registru”.

Aceștia a atras atenția asupra faptului că în conformitate cu prevederile Convenției asupra circulației rutiere de la Viena, orice parte contractantă care eliberează certificatele de circulație pentru autovehicule, poartă răspundere pentru acestea în momentul cînd ele se află în trafic internaţional.

Menționăm că, până la 1 iulie curent, 2 358 de mașini cu plăcuţe de înmatriculare în stânga Nistrului şi mun. Bender au fost înmatriculate în R. Moldova, beneficiind de reduceri de 70% din plata accizelor, fiind încasate taxe în valoare de 55,1 milioane de lei în bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în jumătate de an, aptoape 19 mii de automobile, importate până în noiembrie 2016, au fost vămuite cu plata accizei reduse, în conformitate cu regimul preferenţial de înmatriculare a mașinilor în Republica Moldova care le-a oferit posibilitatea proprietarilor de mașini să le legalizeze în țara noastră.

Încasările la bugetul de stat din drepturile de import se ridică la 442 005 256 de lei. Cele mai multe autoturisme vămuite au fost din Bulgaria şi Lituania – 5 738 de unităţi şi, respectiv, 4 639 de unităţi, alte 1 262 de maşini au fost importate din România, 1 241 maşini din Italia, 906 din Franța etc.

Din 1 iulie 2017, persoanele care nu şi-au înregistrat în Republica Moldova automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de jumătate de an îl vor avea doar autoturismele care au fost introduse de către persoane fizice cu domiciliul în străinătate. Ei vor avea obligaţia achitării vinietei în valoare de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare în R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md