07:11:05 18.04.2024
Stiri

Un nou impuls în relațiile bilaterale între R. Moldova și SUA. Congresul american RELANSEAZĂ Caucusul pentru R. Moldova

Politică 14.07.2017 20:15 Vizualizări2228 Autor: Ziarul National
Un nou impuls în relațiile bilaterale între R. Moldova și SUA. Congresul american RELANSEAZĂ Caucusul pentru R. Moldova


În Congresul american a fost relansat Grupul de prietenie pentru R. Moldova, după ce republicanul Pete Olson și democratul David Price au solicitat autorizarea Grupului în legislativul SUA. Activitatea Caucusului va contribui la fortificarea dialogului strategic între cele două țări, inclusiv la consolidarea dialogului la nivel legislativ, Caucusul servind ca o platformă pentru promovarea intereselor prioritare ale R. Moldova pe agenda bilaterală cu SUA, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului R. Moldova.

Sursa citată menționează că cei doi membri ai Congresului Statelor Unite și-au asumat rolul de copreședinți ai Grupului.

Congresmanului republican Pete Olson a menționat că relațiile dintre SUA și R. Moldova sunt extrem de importante, mai cu seamă când vorbim despre securitatea energetică în Europa de Est. „Aștept cu nerăbdare să devin copreședintele acestui Grup și să îmbunătățim în continuare relațiile dintre SUA și Moldova”.

Și congresmanul David Price a spus că așteaptă cu nerăbdare restabilirea în Congres a Caucusului pentru Moldova, deoarece asta va contribui la consolidarea prieteniei dintre cele două țări.

„De la declararea independenței sale, în urma căderii Uniunii Sovietice, R. Moldova lucrează pentru un viitor stabil și democratic. Progresul remarcabil realizat de țară este un testament al tenacității și spiritului poporului moldovenesc și al potențialului Moldovei ca națiune puternică și independentă. De asemenea, aceasta și-a asumat un angajament mai larg și mai cuprinzător cu Europa și SUA, inclusiv cu statul meu de origine, Carolina de Nord”.

Caucusul pentru R. Moldova a fost înregistrat pentru prima dată în martie 2012 și inaugurat peste trei luni. Potrivit procedurilor, pentru a fi oficial autorizată crearea și înregistrarea acestuia, este obligatorie transmiterea solicitării de autorizare de către doi copreședinți, reprezentanți ai ambelor partide politice din SUA.

Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și SUA au fost stabilite în februarie 1992. În cei 25 de ani de colaborare, SUA i-a oferit țării noastre asistență financiară de aproximativ 1,4 miliarde de dolari americani.

Amintim că la finele lunii mai liderul PD, Vlad Plahotniuc, a întreprins o vizită de lucru în SUA, iar în cadrul acesteia s-a întâlnit cu mai mulți senatori și congresmeni americani membri ai Partidului Republican (de guvernământ), printre care și Pete Olson, care urmează să fie copreședintele Grupului de prietenie între cele două țări.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md