SUA vor deveni principalul exportator de gaze naturale din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

State Unite ar putea deveni cel mai important exportator de gaze din lume în următorii ani, după cum arată o analiză a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Pentru următorii 5 ani, consumul globl de gaze ar putea înregistra o creştere medie anuală de 1,6 procente, iar lupta pentru dominaţie se va da între Qatar, SUA şi Australia, relatează CNBC.

40% din creşterea consumului de gaze pentru următorii 5 ani va fi susţinută de dezvoltarea capacităţilor industriale din China.

În total, consumul global de gaze ar putea ajunge la 4.000 de miliarde de metri cubi, până în 2022, consideră experţii IEA.

„Producţia de gaze de şist din SUA nu da semne de slăbiciune, iar acum această este susţinută şi de o creştere a rezervelor de LNG”, arată directorul IEA, Fatih Birol, într-un comunicat al agenţiei.

„De asemenea, creşterea numărului de ţări consumatoare de LNG, de la 15, în 2005, la 39 în prezent, arată că acest combustibil va atrage tot mai mulţi consumatori, în special din rândul economiilor emergente”, mai spune directorul IEA.

Statele Unite deţin deja titlul de cel mai mare producător de gaze din lume, iar până în 2022 capacitatea de producţie ar putea ajunge la 890 miliarde mc, mai mult de o cincime din producţia globală estimată.

Mai mult de jumătate din această cantitate va fi transformată în LNG, lucru care va pune presiune pe primii doi exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar şi Australia.

Tendinţa americanilor de a acapara pieţele de export se vede şi în recentele investiţii făcute în 3 terminale noi de LNG, măsură care dublează numărul acestora.

Creşterea cifrelor de export de LNG de către marii producători se va petrece pe o piaţă deja bine alimentată, dar anumite tensiuni geopolitice pot afecta prognoza dată de IEA.

Criza întreţinută între Qatar şi grupul celor 4 ţări vecine ridică semne de întrebare asupra capcitatii de transport a combustibilului pe rutele tradiţionale.

„Chiar şi pe o piaţă bine alimentată din punct de vedere energetic, evenimentele recente ne amintesc cât de importantă devine securitatea rutelor de transport”, atrage atenţia Birol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...