Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Echipa de reanimare SMURD de…

Echipa de reanimare SMURD de la Bălți nu mai funcționează? Ce spun Departamentul Situaţii Excepţionale și Ministerul Sănătății

Surse care au ținut să-și păstreze anonimatul au contactat ZdG susținând că echipa de reanimare SMURD de la Bălți nu mai funcționează de ieri, 13 iulie, 2017. Pe de altă parte, Departamentul Situaţii Excepţionale (DSE) susține că este vorba de  reorganizare.  

Contactat de ZdG, serviciul de presă al Ministerului Sănătății afirmă că „echipele SMURD sunt gestionate de DSE. Acolo sunt două echipe. O ambulanță de tip B și alta de tip C. Cea de tip C a trecut în subordinea AVIASAN și se ocupă de transferurile în spitale a pacienților critici. Din echipa ambulanței de tip B fac parte angajați ai DSE”.

Sursa ZdG susține că „mașina Smurd C1 a fost dată pentru aviația sanitară. Medicii și asistenții care lucrau pe această mașină de reanimare lucrează la ambulanță. Această mașină nu a fost dată de guvernul român pentru aviația sanitară, ci a interveni în cazuri de urgență. A rămas mașina Smurd de tip B1, formată din paramedici. Paramedicii pot acorda ajutor medical, dar nu calificat deoarece ei nu au studii medicale”. 

La solicitarea ZdG, Serviciul de presă al DSE a precizat că „la moment activează echipajul B2, e vorba de paramedici, care intervin atunci când intervin și pompierii. Echipajul C1 intervine la indicațiile AVIASAN, adică la urgențe, cazuri mai deosebite. Ceea ce ține de paramedici, în continuare intervin la orice solicitare,  unde este nevoie de primul ajutor calificat, anume echipajul B2. Într-un fel, ideea e că au fost și medici, și paramedici, adică activa și C1, și B2 din cadrul din cadrul detașamentului de la Bălți. La moment, B2 activează cu paramedicii, iar C1 va activa doar la indicația AVIASAN atunci când vor fi urgențe majore. Deci, un pic reorganizat, dacă putem spune așa. Totuși, Serviciul Smurd la Bălți nu își încetează activitatea”, ni s-a spus. Ulterior, Serviciul de presă al DSE a spus că va reveni cu precizări referitoare la necesitatea acestei reorganizări.