Patru din cinci fracţiuni parlamentare au părăsit şedinţa Parlamentului. Lupu: Căutau motiv cum să se întâlnească în cadrul unei coaliţii monstruoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patru din cele cinci fracţiuni parlamentare au părăsit şedinţa Parlamentului de astăzi încă până la încheierea acesteia. Astfel, ultimele proiecte de legi au fost votate cu doar 53 de deputaţi prezenţi în sală, membri ai fracţiunii Partidului Democrat şi grupului Popular-European. PL, PLDM, PCRM şi PSRM însă, au părăsit sala de şedinţe, fiind astfel acuzate de către democratul Marian Lupu că au mers să facă o coaliţie „monstruoasă”.

Şedinţa Parlamentului de astăzi a început cu 94 de deputaţi prezenţi în sală. Primul dintre deputaţi care a anunţat public despre părăsirea sălii de şedinţe a fost liderul comunist Vladimir Voronin. Acesta şi-a exprimat în acest fel nemulţumirea faţă de proiectul de lege cu privire la transferarea tuturor spitalelor raionale de la balanţa autorităţilor publice locale, la cea a Ministerului Sănătăţii. Ceilalţi deputaţi comunişti însă au rămas în sală continuând să acorde întrebări şi să ia cuvântul de la tribuna Parlamentului, după care au părăsit şi ei şedinţa.

Vedeţi şi: Voronin, reacţie emoţională în adresa PD, după care a părăsit şedinţa Parlamentului: Ce vă mai trebuie să distrugeţi? Statalitatea moldovenească?! Continuaţi! Eu nu voi participa la asta

Mărul discordiei a fost proiectul de lege privind jocurile de noroc înregistrat în Parlament la data de 27 iunie curent, unul dintre autori fiind democratul Sergiu Sîrbu. Acesta a fost prezentat în cadrul şedinţei de ieri, însă, ţinând cont de nemulţumirea deputaţilor care au motivat că nu au reuşit să facă cunoştinţă cu acesta, a fost amânat. La rpopunerea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, acesta a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.

Astfel, când s-a ajuns la audierea raportului Comisiei economie, buget şi finanţe asupra proiectului de lege cu privire la jocurile de noroc, mai întâi deputata Maria Ciobanu a anunţat despre părăsirea, în semn de protest, de către fracţiunea PLDM a şedinţei, iar ulterior şi deputatul liberal Valeriu Bejan, după ce a ţinut un discurs în care a criticat proiectul, a anunţat decizia fracţiunii PL de a părăsi sala de şedinţe.

Socialistul Vlad Bătrîncea a anunţat însă că, deşi nu vor susţine aprobarea proiectului în prima lectură, fracţiunea rămâne pentru că mai are de votat alte proiecte de legi. Totuşi, după ce majoritatea parlamentară a respins amendamentele unui deputat socialist la un proiect de lege, şi fracţiunea PSRM a părăsit sala de şedinţe nemulţumită de faptul că nu au fost acceptate amendamentele sale, dar şi „graba cu care se pune la vot proiectul de lege privind cazinourile”.

„Căutau motiv cum să se întâlnească în cadrul unei coaliţii monstruoase”, a comentat democratul Marian Lupu decizia celor patru fracţiuni.

Replica nu s-a lăsat mult aşteptată. Astfel, liberala Alina Zotea a scris pe pagina ei de pe reţeaua de socializare Facebook: „Dle Lupu, în absența noastră ne-ați acuzat că am creat o coaliție monstruoasă cu socialiștii din cauza că am părăsit ședința plenară alături de PLDM, PCRM și PSRM. Ţin să vă amintesc că Fracțiunea PL a părăsit ședința plenară tocmai din cauza proiectelor #dubioase pe care le propuneţi. Și ne-am bucurat să auzim că aceeași părere o au și colegii dvs din alianță (grupul PPE) care la fel ca noi nu au susținut proiectul cu privire la jocurile de noroc. După declarațiile dvs și ei sunt în aceeași alianță „monstruoasă” cu noi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...