Numele persoanelor decorate de Dodon cu distincții de stat, confidențiale; Președinția refuză din nou să ofere informații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce, în urmă cu doi ani, Președinția a refuzat să ofere Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) informația despre persoanele care au fost decorate cu distincții de stat de către șefii statului din 2001 până în prezent, noua administrație de la Președinție obstrucționează din nou accesul la această informație.

Într-un răspuns oficial oferit Centrului de Politici și Reforme Structurale (CPR Moldova), la solicitarea de a pune la dispoziție informații privind conferirea distincțiilor de stat în perioada august 1992 – iunie 2017, secretarul general al Aparatului președintelui, Ruslan Flocea, a răspuns că arhiva Serviciului distincții de stat a fost nimicită în timpul devastării sediului Președinției, la 7 aprilie 2009. De aceea, pentru perioada de până la 7 aprilie 2009, s-au păstrat doar decretele originale ale distincțiilor de stat.

Cât privește distincțiile acordate după această dată, Președinția refuză să ofere informații, făcând trimitere la datele cu caracter personal, motiv invocat anterior de Președinției și pentru refuzul de a oferi aceste informații CIJM.

„Sistemul de evidență a propunerilor de decorare și a persoanelor decorate conține date cu caracter personal, iar unele propuneri nominale de conferire a distincțiilor de stat sunt prezentate cu titlu de confidențialitate”, se mai arată în răspunsul semnat de Ruslan Flocea, conform Anticorupţie.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...