Patru angajați ai Serviciului Situațiilor Excepționale, reținuţi. Sunt bănuiţi de corupere pasivă

Ofițerii SPIA în comun cu procurorii anticorupție au efectuat astăzi percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și automobilele a patru angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în urma cărora aceștia au fost reținuti. Persoanele sunt bănuite de corupere pasivă.

Potrivit informațiilor acumulate, angajații SPCSE ar fi pretins și estorcat de la mai mulți agenți economici din mun. Chișinău, mijloace ce nu li se cuvin. Aceasta pentru a elibera avizelor privind recepția finală, cât și avizelor de prevenire și stingere a incendiilor la desfășurarea unor genuri de activitate, contrar normelor antiincendiare.

De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigații și a acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că, în perioada lunilor martie – mai 2017, angajații SPCSE au pretins și primit de la unii agenți economici bunuri materiale pentru a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu la depistarea încălcărilor în rezultatul controalelor efectuate.

În acest sens, de către angajații SPIA și procurorii anticoruție a fost format un grup de lucru și inițiate trei cauze penale.

În urma celor 19 percheziții efectuate, au fost depistate și ridicate 15 590 euro, 12 350 dolari SUA, 320 lire sterline, 42 000 lei, proveniența cărora se stabilește.

Totodată, în cadrul perchezițiilor au fost depistate agende cu înscrisuri de ciornă, acte, blanchete, dosare personale ale agenților economici, cărți tehnice de proiectare, avize de recepție finală a construcțiilor cu suspiciuni de falsificare sau emisie ilegală.

Urmare a acțiunilor întreprinse, persoanele au fost reținute pe termen de 72 ore, iar dacă vinovăția le va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.