Delegația UE la Chişinău: „Decizia CSM în cazul Domnicăi Manole pare să încalce standardele europene”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii în cazul judecătoarei Domnica Manole nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene, spune Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău.

Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar, conform unui răspuns emis pentru Jurnal TV.

„(…) În ceea ce priveşte decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o demite pe judecătoarea Manole, înţelegem că această hotărâre a fost bazată numai pe avizul oferit de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi că, în acest sens, judecătoarei Manole i-a fost refuzat accesul la justiţie. Această decizie nu pare să fie în concordanţă cu Legea privind statutul judecătorilor în ceea ce priveşte motivele posibile ale concedierii unui judecător. În schimb, pare să încalce standardele europene conform cărora un judecător nu poate fi eliberat din funcţie decât dacă există o procedură disciplinară care ar trebui definită cu suficientă claritate. Mai mult. Judecătorul trebuie să aibă toate garanţiile unui proces echitabil, precum şi dreptul de a contesta decizia motivată şi sancţiunea proporţională. Circumstanţele şi modalitatea acestei decizii, la fel ca dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole, dar şi împotriva altor judecători pentru hotărârile luate în cadrul exercitării funcţiei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar”, se spune în comentariul Delegaţia UE, oferit la solicitarea Jurnal TV.

Totodată, misiunea diplomatică declară că „Uniunea Europeană acordă o importanţă deosebită respectării principiilor democratice, statului de drept, bunei guvernări, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, care sunt incluse în Acordul de Asociere cu Republica Moldova”.

„Ne aşteptăm ca autorităţile din Moldova să consolideze independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar, luând măsuri suplimentare pentru a restabili încrederea publică, pentru a preveni justiţia selectivă şi pentru a lupta împotriva corupţiei. De asemenea, amintim o recomandare CM/Rec(2010)12 adoptată de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei privind independenţa, eficienţa şi responsabilităţile din justiţie, conform cărora judecătorii nu ar trebui să poarte responsabilitate personal în cazurile în care deciziile lor sunt anulate sau modificate de către o instanţă superioară şi nu trebuie să ducă la răspundere civilă sau disciplinară, cu excepţia cazurilor de rea intenţie şi de neglijenţă gravă”, conchide Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău.

Amintim că săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a declarat că este vorba despre o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...