Avocata Domnicăi Manole spune că a primit abia astăzi încheierea CSJ-ului. Aceasta a fost emisă pe 6 iulie şi expediată pe 7 iulie după-amiază. Magistraţii nu au luat în calcul o cerere suplimentară depusă de către judecătoare în dimineaţa zilei de 7 iulie, subliniază avocata.

Totuşi, judecătoarea nu se lasă şi urmează să depună mâine o nouă cerere la Curtea Supremă de Justiţie în care va solicita repetat, cu noi argumente, suspendarea hotărârii CSM pe durata procesului.

Raportor în completul de judecată care va examina cauza Domnica Manole împotriva CSM este controversatul judecător Ion Druţă, implicat în mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat. El este unul dintre judecătorii recuzaţi anterior de către Domnica Manole pe alte dosare.

Amintim că săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi pe mai multe dosare. Domnica Manole a declarat că este un abuz şi o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM. 22 de ONG-uri au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii şi îi solicită şefului statului să nu semneze un decret în acest sens.

Contactat de Jurnal TV, Maxim Lebedinschi, consilierul în domeniul juridic al preşedintelui ţării, ne-a declarat că Igor Dodon nu a luat deocamdată vreo decizie. Pe marginea acestui caz, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a declarat pentru Jurnal TV că monitorizează situaţia şi că este în general, îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor ce ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă.