Vrem încă o dată să îi întrebăm pe oameni ce vor şi să încercăm să îi demitem pe consilierii care s-au vândut, pe primăriţă şi poate găsim ieşire la europeni, la mass-media ca să ştie că lumea din sat este foarte revoltată. Dacă nu se implicau aceşti zece consilieri, noi aveam motive să îi atacăm în judecată, dar s-a implicat şi domnul Filip şi l-a trimis pe domnul Jizdan cu misiunea că nu se duce de aici până când nu hotărăşte întrebarea pozitiv. Am fost tot timpul acesta maltrataţi, ne urmăresc. Cum se adună vreo patru-cinci oameni, apar vreo patru-cinci maşini de poliţie, spune Vitalie Paşcan, consilier local Ţânţăreni.

Decizia luată de autorităţile din Ţânţăreni nu este o soluţie, spun ecologiştii. Declaraţii la acest subiect au fost făcute în cadrul emisiunii "Jurnalul Săptămânii".

Înhumarea deşeurilor este cea mai proastă metodă posibilă în ierarhia deşeurilor. Soluţia care s-a găsit acum este o soluţie de moment şi lucrul acesta nu trebuie să-l uite niciuna. Exact cum a fost şi anterior. În momentul în care au fost protestele acum şapte ani, deja trebuia să le dea de gândit autorităţilor publice locale din municipiu, consiliului municipal că atunci trebuia să găsească o soluţie. Mediul nu a fost niciodată prioritate pentru nicio autoritate, nici locale, nici centrale, a declarat Iuliana Cantaragiu, expert la Centrul Naţional de Mediu.

De aceeaşi părere sunt şi membrii Platformei Demnitate şi Adevăr.

Soluţia pe care au găsit-o ei este de a muta gunoiul dintr-o parte în alta, dintr-un sat în altul. Ei au decis pe următoarea perioadă de timp ca nu cetăţenii de la Bubuieci să fie intoxicaţi, batjocoriţi cu gunoaiele din oraşul Chişinău, dar deja alţi cetăţeni, cei de la Ţânţăreni să fie batjocoriţi în acest hal. Trebuie să se rezolve la nivelul unor politici de stat, unor politici bine gândite şi nu este nevoie de prea mult, trebuie pur şi simplu aduse tehnologiile străine aici, trebuie permis investitorilor străini care trebuie să cunoască toată lumea au fost, au venit în Republica Moldova, doar că guvernanţii, fie ei de la nivel central, fie la nivel local au cerut în permanenţă mită pentru acest lucru, au cerut şpagă pentru ca aceşti oameni să vină şi să creeze aici nişte întreprinderi de prelucrare a deşeurilor. Nu considerăm că este o soluţie dintre cele mai bune pentru că indiferent unde s-ar afla cetăţenii noştri, ei trebuie respectaţi, a declarat Andrei Năstase, liderul Platformei DA.

Soluţionarea acestei probleme tot are ca bază dezbinarea oamenilor. Se mută gunoiul de la poartă la poartă şi se face tot posibilul ca mai multă ură să aibă oamenii din diferite localităţi între dânşii. 39.49 41:05 Se bazează pe nişte soluţii temporare: hai mai repede cumva să stingem focul pe o lună, două să arătăm că premierul e mare erou. Nimeni nu a ştiut cum să soluţioneze problema, nimeni într-adevăr nu a avut aceste strategii, dar a venit Filip cu Jizdan şi la comanda lui Plahotniuc au făcut presiune pe cei de la Ţânţăreni. Toţi consilierii neoficial, fără cameră, vorbesc cum au fost presaţi. Mai devreme sau mai târziu va fi blocajul şi la Ţânţăreni, a spus Alexandu Slusari, vicepreşedintele Platformei DA.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au respins acuzaţiile, iar purtătoarea de cuvânt a Guvernului nu a fost de găsit. Contactată în repetate rânduri, şefa administraţiei locale din Ţânţăreni, Ina Paşcan, a refuzat să stea de vorbă cu reporterul Jurnal TV pe motiv că este ocupată. Amintim că în ciuda faptului că localnicii se opun cu vehemenţă transportării deşeurilor menajere din capitală în preajma satului lor, joia trecută, Ina Paşcan a bătut palma cu reprezentanţii Primăriei Chişinău în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Guvern. Prin urmare, groapa de gunoi a fost redeschisă pentru depozitarea resturilor menajere din municipiu. Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a anunţat că Primăriei Ţânţăreni i-au fost alocate deja şase milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru diverse lucrări de amenajare în comună, iar alte 39 de milioane de lei sunt destinate reparării unui dig şi unui drum din preajma rampei de gunoi.