Actualitate

EST – VEST. Uniunea Europeană a aprobat oficial Acordul de Asociere cu Ucraina

Acordul, care întărește legăturile dintre Ucraina și blocul pan-europan, va intra în vigoare în 1 septembrie. Inițial, Acordul urma să fie semnat în noiembrie 2013, dar președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a retras Ucraina din această înțelegere la presiunile Moscovei, generînd un val masiv de proteste care au dus la alungarea sa de la putere în februarie 2014, anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, și declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei, sprijinit de Moscova.

Acordul a fost semnat în iunie 2014 de actualul președinte ucrainean Petro Poroșenko, dar a rămas neratificat din cauza opoziției a 61 la sută dintre cetățenii Olandei la un referendum consultativ cetățenesc.

Guvernul olandez a eliminat parte din temerile cetățenilor olandez negociind cu ceilalți 27 membri ai UE o anexă la Acordul de Asociere care prevede că Ucraina nu primește automat dreptul să fie membră în Uniune și nici nu garantează vreun ajutor militar din partea Uniunii Europene pentru Kiev.
 
Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *