(HARTĂ) Alertă de temperaturi extreme: Sudul Republicii Moldova, sub cod roșu de caniculă în iulie și august

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă la mijlocul primăverii am avut parte de nămeți, vara va fi lungă, caniculară și secetoasă, cu perioade marcate de temperaturi extreme.

Potrivit Accuweather.com, în acest an ne așteaptă o vară caniculară, în sudul și estul Europei, dar și peninsula balcanică. Canicula va atinge și sudul Republicii Moldova.

În următoarele trei luni, în Italia și țările balcanice vor fi înregistrate valuri periculoase de caniculă. Aici valorile termice vor depăși 32 de grade Celsius. Cele mai toride luni vor fi iulie și august.

„Este posibil să asistăm la recorduri de temperaturi, în timpul valurilor de caniculă”, spune meteorologul Alan Reppert. Cele mai expuse valului de caniculă vor fi România, Ungaria, Macedonia, Bulgaria, dar și sudul Republicii Moldova, unde valurile de caniculă vor fi frecvente și vor dura săptămâni.

O altă problemă care se va dezvolta în regiune va fi smogul și calitatea proastă a aerului.
descărcare
În timp ce căldura nu va curma sudul și estul Europei pentru o mare perioadă a verii, Franța, Germania și Polonia vor trebui să înfrunte valuri de furtuni, conform estimărilor. Unele dintre aceste furtuni vor fi severe, cu vânturi dăunătoare, grindină, iar izolat vor fi înregistrate tornade. Cel mai mare risc de furtuni dăunătoare va fi în sudul Germaniei, în vestul Republicii Cehe și vestul Poloniei.

O altă problemă care va apărea este legată de calitatea scăzută a aerului, cauzată de umiditatea scăzută. Vara va fi una săracă în ploi și secetoasă, mai afirmă meteorologii, ceea ce ar putea afecta recoltele.

Republica Moldova se încadrează în categoria țărilor cu pericol de apariție a secetei. Totuși, seceta severă va atinge o partea a regiunii de sud a țării, conform estimărilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...