Secretarul de stat american, în vizită la Istanbul: Washingtonul vrea să restabilească ”încrederea pierdută” cu Ankara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite ale Americii și Turcia încearcă să restabilească „încrederea pierdută” între cele două țări. Anunţul a fost făcut azi de secretarul de stat american Rex Tillerson la capătul unor întrevederi cu oficiali turci în cadrul unei vizite la Consulatul american de la Istanbul.

Tillerson a recunoscut că la etapa actuală relațiile americano-turce „sunt tensionate”. „Cred că începem să restabilim fie și o parte din această încredere reciprocă pe care am pierdut-o. Ei au pierdut încrederea noastră într-un anumit grad, iar noi pe a lor”, a spus el.

„Suntem pe cale să lucrăm extrem de intens pentru a restabili un nivel de încredere, deoarece aceasta este baza oricărei relații”, a adăugat Tillerson, care s-a întâlnit duminică la Istanbul cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu șeful diplomației turce Mevlüt Cavusoglu.

Se pare că şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan îşi doreşte îmbunătăţirea relaţiilor turco-americane, anunţând că nici Turcia nu va ratifica Acordul de la Paris prividn încălzirea globală, după cum promisese iniţial în cadrul discuţiilor summit-ului G20 de la Hamburg.

Relațiile dintre Washington și Ankara s-au tensionat după tentativa de puci de la 15 iulie anul trecut, pentru care Turcia îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, exilat în SUA.

Ankara miza puternic pe un reviriment al politicii americane odată cu sosirea președintelui Donald Trump, însă speranțele sale au fost rapid temperate.

Washingtonul a decis la începutul lunii mai să înarmeze milițiile kurde YPG în Siria, cu scopul de a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Însă guvernul turc consideră aceste miliții ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept ”organizație teroristă” de către Turcia și aliații săi occidentali.

Printre subiectele de discordie dintre Turcia și SUA, aliate în cadrul NATO, se numără de asemenea extrădarea lui Fethullah Gülen, cerută cu regularitatea de Ergodan, însă fără succes.

Într-un discurs susținut duminică la Istanbul în deschiderea celui de-al 22-lea Congres mondial al petrolului, în calitate de fost șef al companiei petroliere ExxonMobil, secretarul de stat american a salutat eșecul tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...