Începe admiterea la studii în România: Iată ce documente trebuie să conțină dosarul candidaților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

A fost dat startul admiterii la studii în România, iar absolvenții liceelor din Republica Moldova își pot depune dosarele începând chiar de astăzi. Durata perioadei de expediere a dosarelor este diferită în funcție de universitate. Potrivit noi metodologii, însă candidații pot expedia dosarele și online.

Astfel, candidații pot trimite dosarele în format electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituția de învățământ superior), prin poștă pe adresa universităților, potrivit legislaţiei în vigoare și la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail: [email protected], la Ministerul Educației Naționale, în timp ce candidații din diaspora au la dispoziție adresa: [email protected] sau misiunile diplomatice ale României din țările învecinate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite.

Totodată, candidații au ocazia să aplice pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări, situație restricționată în anii anteriori la un singur domeniu și cel mult trei instituții de învățământ superior.

Iată documentele pe care trebuie să le conțină dosarul de candidatură la studii în instituiții de învățământ superior de stat:

a) Copia certificatului de naștere – tradusă în limba română, engleză sau franceză, după caz.

b) Copia pașaportului, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul – copie după primele 3 pagini;

c) Copia certificatului de căsătorie, după caz – tradusă în limba română, engleză sau franceză, după caz;

d) Declarația pe proprie răspundere, privind asumarea identității culturale române, autentificată fie de misiunea diplomatică a României în statul de origine, fie de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, conform Anexei 3 a metodologiei.

e) Copia diplomei de Bacalaureat sau echivalentă sau, după caz, adeverința (pentru absolvenți anului curent) de promovare a examenelor naționale de absolvire a învățământului liceal – tradusă în limba română, engleză sau franceză, după caz.

f) Copii ale foilor matricole pentru studiile liceale absolvite – traduse în limba română, engleză sau franceză, după caz;

g) Copie recomandării ierarhilor sau acordul conducătorilor locali de culte, pentru candidații la admiterea în învățământul superior teologic, după caz – tradusă în limba română, engleză sau franceză, după caz;

h) Alte documente solicitate de instituția de învățământ superior de stat, conform propriei metodologii de admitere, după caz.

În ceea ce privește școlarizarea în învățământul preuniversitar, dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Școlar Județean Iași (str. Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117), fie la Ministerul Educației Naționale (str. Spiru Haret, nr 10).

Pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2017-2018, au fost alocate românilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar 1.800 de locuri. Dintre acestea, 950 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă, iar 850 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare și fără bursă.

În învățământul superior au fost alocate 3.705 locuri pentru studii de licență, repartizate astfel: 1.890 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.815 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă. Pentru studii de master și rezidențiat au fost aprobate 2.000 de locuri: 1000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de doctorat, Ministerul Educației acordă 170 de locuri, din care 50 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 120 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Alte informații utile pot fi găsite AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...