Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (foto) Sinteza Summitului G20 din…

(foto) Sinteza Summitului G20 din Hamburg! Ce decizii s-au luat și ce impact vor avea asupra întregului glob

US President Donald Trump prepares to give a speech during the panel discussion "Launch Event Women's Entrepreneur Finance Initiative" on the second day of the G20 Summit in Hamburg, Germany, July 8, 2017. REUTERS/Patrik STOLLARZ/Pool

Între 7-8 iulie, în Hamburg, Germania, și-au dat întâlnire liderii G20, dar preşedintele Fondului Monetar Internaţional şi cel al Băncii Mondiale, pentru a discuta subiecte de politică economică, financiară, climatică, comercială, de ocupare a forței de muncă și de dezvoltare, despre fluxurile de migrație și de refugiați, dar și despre combaterea terorismului. Summitul G20, prezentat de cancelarul german Angela Merkel drept un succes, a atras critici dure privind violenţele devastatoare şi nu a reuşit depăşirea disensiunilor cu Administraţia SUA pe tema climei şi protecţionismului comercial, iar Turcia a semnalat că s-ar putea retrage din Acordul climatic de la Paris .

Ambele zile de summit au fost marcate de protestele antiglobalizare la care au luat parte peste 100.000 de persoane și care au degenerat în violenţe soldate cu sute de răniţi în rândul agenţilor de poliţie. Demonstranţii – care au protestat împotriva prezenţei președintelui SUA, Donald Trump şi a liderului F. Ruse, Vladimir Putin, dar şi a schimbărilor climatice şi a inegalităţilor mondiale – au dat foc vehiculelor, au rupt baricadele, au aruncat pietre în autorităţi şi au vandalizat mai multe magazine.

6 iulie 2017. Proteste în or. Hamburg, Germania. Foto: nbnews.com

Eforturile negocierilor pe tema climei nu au putut convinge liderul de Casa Albă pentru a-și schimba poziția, respectiv, în comunicatul final al summitului, liderii G20 au luat „notă de hotărârea Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Acordul climatic Paris”. Însă „liderii celorlalte state membre G20 afirmă că Acordul Paris este ireversibil”, scrie mediafax.ro.

„În fond, negocierile pe tema climei reflectă opoziţia faţă de atitudinea Statelor Unite”, care au decis acum o lună retragerea din Acordul climatic, a declarat Angela Merkel, citată de aceeași sursă.

Pe fondul presiunilor, Donald Trump a acceptat introducerea unui paragraf în Declaraţia finală în care asumă angajamentul SUA de a „colabora cu alte ţări pentru a explora resursele fosile mai curat şi mai eficient”.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele SUA, Donald Trump în cea de-a doua zi a Sumitului G20. Foto: Womens Entrepreneurship Facility

În decembrie 2015, aproape toate ţările din lume au fost de acord că emisiile de noxe trebuie reduse, respectiv, la 12 decembrie 2015 a fost semnat Acordul de la Paris, acord global privind schimbările climatice, ce presupune un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C și care vizează perioada cu începere din 2020. Documentul a intrat în vigoare în noiembrie 2016. Acordul de la Paris este o continuare a eforturilor de a pune capăt încălzirii globale ce a început cu Protocolul de la Kyoto din 1997. Protocolul de la Kyoto a fost primul acord internaţional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta a fost negociat în anul 1992 de 160 de state la Summitul Pământului.

În luna mai, liderii G7 nu au reuşit să îl determine pe noul preşedinte al SUA, Donald Trump, să susţină acordul privind schimbările climatice, la summitul G7 din Sicilia.  La 1 iunie curent, președintele Trump a renunţat la angajamentele luate de adminstraţia precedentă și a anunțat ieșirea Statelor Unite ale Americii din Acordul de la Paris. El a promis în timpul campaniei electorale să retragă Statele Unite din acest acord vizând să limiteze creșterea temperaturii medii globale, în numele apărării locurilor de muncă ale cetățenilor americani. Liderul de la Casa Albă a declarat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite și dăunător pentru economia americană, deoarece distruge locuri de muncă.  El apreciază că acest lucru va ajuta industriile americane de petrol şi a cărbunelui. Potrivit președintelui american, acordul actual nu este destul de dur cu China și India. Totodată, Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator al planetei, după China, cu 18 la sută din totalul noxelor emise.

Surpriza summitului  a apărut după semnarea Declaraţiei finale a reuniunii. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis, potrivit presei germane, că ţara sa ar putea să nu ratifice Tratatul climatic, alăturându-i-se omologului său american, Donald Trump. Erdogan a afirmat că atunci când Turcia a semnat acordul, Franța a promis că țara sa va fi eligibilă pentru compensații acordate pentru o parte din costurile financiare ale aplicării acordului.

Atât timp cât promisiunile care ne-au fost făcute nu au fost respectate, nici noi nu vom ratifica Tratatul în Parlament”, le-a transmis Recep Erdogan cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

Macron va găzdui în luna decembrie un summit pentru a progresa în cadrul Acordului de la Paris

Emmanuel Macron, preşedintele francez, a transmis că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privinţa Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian, și în cadrul căruia vor fi abordate probleme de finanţare ale acestuia.

Disensiuni privind relaţiile comerciale internaţionale

Un alt subiect de dispută a fost abordarea protecţionistă a Administraţiei Donald Trump în comerţul internaţional. Liderii G20 au fost de acord să continue „combaterea protecţionismului, inclusiv a tuturor practicilor comerciale incorecte„. Însă, probabil la solicitarea SUA, s-a introdus necesitatea „recunoaşterii rolului instrumentelor legitime de protecţie comercială”.

De asemenea, la cererea Angelei Merkel, statele G20 au asumat angajamentul de a stimula dezvoltarea economică a Africii, scrie mediafax.ro.

Prima întâlnire a lui Donald Trump cu Vladimir Putin

Foto: rt.com

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat „onorat” de întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, care a exprimat speranţa că prima întâlnire bilaterală „va aduce rezultate”. Cei doi lideri au discutat despre crizele din estul Ucrainei şi din Siria, despre combaterea terorismului şi despre securitatea cibernetică.

În cursul întrevederii, a fost anunţat un acord pentru suspendarea ostilităţilor în sudul Siriei. Donald Trump a abordat cu Vladimir Putin problema presupuselor ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite, dar liderul de la Kremlin a negat orice acţiune de acest gen, a anunţat secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson. Donald Trump a acceptat poziţia preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Conflictul din estul Ucrainei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, au convenit asupra necesităţii soluţionării pe cale paşnică a conflictului separatist din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin „implementarea în totalitate” a prevederilor Acordului Minsk, încălcat până acum în mod repetat.

Ce înseamnă Summitul G20

G20, grupul economiilor dezvoltate, reunește 19 țări plus UE. Membrii G20 reprezintă peste 80% din produsul intern brut (PIB) al lumii și aproape două treimi din populația acesteia.

Summitul G20 a fost creat în 2008 pe fondul crizei financiare globale pentru a intensifica cooperarea economică internațională. De atunci, membrii G20 au organizat întâlniri anuale pentru a discuta o gamă largă de subiecte legate de cooperarea economică și financiară.

Foto antet: reuters.com