Experți: Federația Rusă încearcă să forțeze Chișinăul să facă pași înapoi față de Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instituțiile de la Chișinău au fost influențate de atitudinea politică a diferitor conducători ai Republicii Moldova față de regimul de la Tiraspol, iar acum Procuratura, Serviciul de Informații și Securitate trebuie să ia atitudine astfel încât Republica Moldova să nu mai facă cedări permanente, chiar dacă Chișinăul n-a dat niciodată dovadă de consecvență. Opiniile sunt împărțite de fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, și fostul purtător de cuvânt la președintele Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu.

Instituțiile statului au fost influențate de atitudinea politică a diferitor conducători ai Republicii Moldova față de regimul de la Tiraspol, iar poveste cu Evgheni Șevciuk este de natură să înfrângă anumite porniri pozitive pe care le au oamenii îndeobște, spune Țurcanu.

„Dar instituțiile statului n-ar trebui să fie influențate, și au fost influențate de atitudinea politică a diferitor conducători ai Republicii Moldova față de regimul de la Tiraspol. De aceea s-a ajuns în această situație deloc confortabilă pentru starea de spirit, dacă vreți, a societății din Republica Moldova, pentru că oamenii au nevoie să fie încurajați, să participe la niște procese, să-și pună în aplicare energiile, pentru ca lucrurile să se îmbunătățească în țară, dar această poveste cu Evgheni Șevciuk este de natură să înfrângă anumite porniri pozitive pe care le au oamenii îndeobște. Eu cred că la un moment dat, în ciuda greșelilor care s-au făcut, trebuie să se ajungă la un punct „0” pentru instituțiile statului, pentru Procuratură, pentru Serviciul de Informații și Securitate ca să nu se continue practica pe care domnul Leahu a urmărit-o îndeaproape, prin care Republica Moldova a făcut în permanență cedări, ajungându-se într-o situație de neconceput în urmă cu 25 de ani, în care factorii destabilizatori din stânga Nistrului sunt puși pe picior de egalitate cu unii care au luptat pentru ca lucrurile să se îmbunătățească din punctul de vedere al suveranității, să spunem, dacă nu din punctul de vedere al europenității Republicii Moldova”, a spus fostul purtător de cuvânt la președintele Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia acestuia, ceea ce întâmplă acum, și asta se întâmplă de mai mulți ani, este că un set de pseudovalori, cu care a marșat regiunea transnistreană încă de la sfârșitul anilor ’80, a început să cuprindă și felii din societatea moldovenească, noi ajungând să discutăm niște teme valabile în ’91-’92 cu privire la grafia chirilică, de exemplu.

Citește și: MAEIE îşi exprimă „nedumerirea” în raport cu Declarația adoptată de Moscova în care somează Chişinăul vizavi de „tendinţele negative” din jurul Transnistriei

„Vă imaginați unde se poate ajunge ca să discutăm peste 28 de ani din nou despre grafia chirilică! Ce se întâmplă acum concret și cu această aflare ciudată a lui Evgheni Șevciuk la Chișinău, și cu reacția foarte ciudată de asemenea a unor oficiali, care nu poate fi considerată în niciun caz o reacție firească, chiar dacă am respectul meu pentru diverși oficiali. Acum, Federația Rusă ați văzut că avansează un proiect de lege sau o declarație, cum va fi până la urmă, în Duma de Stat și asta înseamnă că Federația Rusă încearcă inclusiv prin intermediul unor factori separatiști, am putea să-i numim, din regiunea găgăuză să forțeze Chișinăul să facă alți pași înapoi, după ce am cutezat să facem un pas doar înainte cu privire la acel post de frontieră comun”, a mai declarat Țurcanu.

De partea cealaltă, Ion Leahu spune că regiune transnistreană se confruntă cu probleme mari, cea mai strigentă fiind depopularea.

„Vă dau două cifre – anul acesta clasa a XI-a în Camenca au absolvit-o 65 de elevi, în Râbnița – 147. Asta-i… nimic. Adică, regiunea foarte și foarte evident se depopulează. Mâine-poimâine în genere o să rămână numai acei care primesc pensia, dar dacă ei primesc pensie, evident că ei sunt dirijabili”, a spus Leahu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...