Deputatul însă nu-şi declară toată averea. Casa în care locuieşte împreună cu familia de mai mulţi ani nu se regăseşte în declaraţia lui cu privire la proprietăţi. Totodată, locuinţa pe care a inclus-o în darea de seamă costă de 10 ori mai mult decât a indicat.

Serghei Chiseliov a devenit deputat pe listele Partidului Democrat pe 16 martie 2016. De atunci, a semnat patru proiecte de lege, inclusiv controversatele iniţiative ale Partidului Democrat care ţin de modificarea sistemului electoral şi anularea imunităţii parlamentare. Chiseliov a semnat şi proiectul prezentat luna trecută de liderul PD, Vladimir Plahotniuc, privind securizarea spaţiului informaţional, calificat de unii experţi drept o mimare a reformelor reale în audiovizual. În afară de aceste trei iniţiative ale PD, deputatul Chiseliov a semnat şi o declaraţie a legislativului cu ocazia marcării Zilei Nistrului. Atât a reuşit până acum în activitatea sa de parlamentar, Serghei Chiseliov, membru al comisiei Administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice.

La capitolul imobile, Serghei Chiseliov declară proprietăţi de 200 de mii de lei. Şi anume - două terenuri cu o valoare cadastrală totală de cinci mii de lei, un apartament de 80 de metri pătraţi în oraşul Bălţi, pe strada Konev, care ar costa 11 mii de lei şi care i-ar fi fost donat în 1996, două spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de 72 de metri pătraţi şi o valoare de aproape 63 de mii de lei şi două case pe strada Sfântul Nicolae din Bălţi, cu o suprafaţă totală de 170 de metri pătraţi, care ar costa aproape 125 de mii de lei. Acest imobil este scos în vânzare. Iar preţul cerut de proprietar este de 10 ori mai mare decât cel indicat în declaraţia de avere a deputatului. Am sunat la numărul de telefon indicat pe poartă şi am aflat că pentru această casă proprietarul cere 60 de mii de euro.

Pe lângă faptul că sunt mai scumpe decât afirmă deputatul, proprietăţile imobiliare ale lui Chiseliov sunt şi mai multe decât cele indicate în darea de seamă cu privire la avere. De exemplu, deputatul nu declară casa impunătoare în care locuieşte împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi. Locuinţa este amplasată pe strada Smolean din Bălţi, într-un cartier rezidenţial denumit sugestiv „Pole Ciudes”, în traducere din rusă însemnând „Câmpul Minunilor”. Legislatorul a cumpărat această locuinţă în 2004, iar în 2006 i-ar fi donat-o cumnatului său. De iure. De facto, însă, vecinii confirmă că în această casă de aproape 200 de metri pătraţi locuieşte deputatul Chiseliov, împreună cu familia sa.

Curtea nu este prea mare, întregul teren, cu tot cu casă, având patru ari. Însă, chiar şi pe această suprafaţă familia a reuşit să amenajeze o grădină deosebită cu locuri pentru odihnă, flori şi arbori rari. Un copac de magnolie oferă o privelişte încântătoare atunci când este în floare. Soţia deputatului a postat pe o reţea de socializare mai multe fotografii cu aceste flori minunate. Familia a angajat chiar şi un muncitor care are grijă de mica grădină, dar şi o dădacă pentru mezin.

Singura afacere declarată de deputatul Chiseliov este Societatea cu Răspundere Limitată TELIUS-C.C.C, fondată de soţia sa. Valoarea de cumpărare a firmei ar fi de 2 milioane 850 de mii de lei. În 2015, legislatorul a primit un salariu de 59 de mii de lei de la această companie în care declară că a activat în calitate de director comercial. Soţia sa a primit o leafă anuală de 33 de mii în calitate de director. Legislatorul nu declară venituri din activitatea companiei, decât 550 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri imobile. Datorită acestui câştig bugetul anual al familiei s-a ridicat la aproape 670 de mii de lei, sau 55 de mii de lei pe lună. Adresa juridică a firmei Telius este casa de pe strada Sfântul Nicolae pe care deputatul încearcă să o vândă cu 60 de mii de euro. Sediul companiei, însă, se află la o margine de oraş, pe strada Victoriei, unde SRL-ul deţine o clădire de 250 de metri pătraţi, potrivit actelor, amplasată pe un teren de 3 ari. Întreaga proprietate are o valoare cadastrală de 240 de mii de lei. Compania, însă, mai arendează de la administraţia publică locală un teren alăturat, de opt ori mai scump, cu o suprafaţă de două hectare şi jumătate, pe care este amplasat un teren de fotbal. Acest imobil are o valoare cadastrală de 1 milion 800 de mii de lei. Chiseliov este fost patron al echipei Olimpia Bălţi, iar pe vremea când ocupa această funcţie a fost descalificat şi amendat de mai multe ori pentru comportament inadecvat. De exemplu, deputatul a făcut gesturi obscene adresate reprezentanţilor echipei adversare în timpul unei partide de fotbal. În acea perioadă, actualul legislator s-a făcut remarcat şi printr-un limbaj licenţios. Iată cum îşi lăuda echipa după un oarecare meci.

Firma Telius are mai multe afaceri în Bălţi. De exemplu Malina Lounge Cafe, pe strada Decebal. Localul oferă un meniu variat de băuturi, dar şi bucate. Inclusiv sushi.

Localul se află peste perete de sediul din Bălţi al Partidului Democrat, din care face parte Chiseliov. O altă afacere dezvoltată de compania Telius, este Carlsberg Grill Pub, local amplasat pe strada Independenţei din Bălţi.

Şi acest local oferă un meniu variat de mâncăruri şi băuturi. Aici, însă, clienţilor li se propune şi ceva mai deosebit. În zilele de luni şi vineri, în barul deputatului se joacă „Mafia”. Este vorba despre un joc de cărţi, îndrăgit nu doar de către legislator, dar şi de fiul său mai mare. Cel puţin asta rezultă din mai multe poze postate de băiat pe internet, în care apare jucând „Mafia” alături de tatăl său şi alte persoane.

Compania fondată de soţia legislatorului mai deţine câteva site-uri, dar şi un serviciu online de livrare pizza.

O afacere mai recentă, fondată de deputat în 2016, este un alt local din Bălţi, amplasat pe strada Nicolae Iorga. Aici legislatorul închiriază un spaţiu de 1350 de metri pătraţi pentru firma sa Max Ball. O are parteneră de afaceri pe Cristina Nichiforciuc, soţia unui alt deputat PD, Eugeniu Nichiforciuc. Cei doi au împreună un local care constă din bar, biliard şi bowling.

Pagina deputatului de pe o reţea de socializare, precum şi paginile unor rude, abundă de fotografii cu bunătăţi din localurile pe care le deţine legislatorul şi în care, se pare, iau masa foarte des atât el, cât şi apropiaţii săi.

Anul trecut, în luna august, deputatul a mers în vacanţă, împreună cu familia, în Grecia. Chiseliov a postat câteva poze pe internet în care indică denumirea hotelului de pe peninsula Halkidiki în care a fost cazată familia. Mirragio Thermal Spa Resort - cea mai impresionantă şi luxoasă destinaţie pe Halkidiki, scrie pe pagina la care face trimitere deputatul în postările sale pe o reţea de socializare. Pe site-ul centrului de odihnă sunt informaţii cu privire la camerele şi serviciile oferite, iar preţurile pentru o vacanţă de o săptămână în august, pentru doi adulţi şi doi copii, încep de la patru mii de euro, doar pentru cazare şi micul dejun. Dacă familia a optat pentru un apartament cu piscină şi vedere la mare, atunci costurile s-ar fi ridicat la 12 mii de euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul Mirragio Thermal Spa Resort. Dacă în pachetul de odihnă au fost incluse şi alte mese decât micul dejun, procedurile SPA pe care le oferă hotelul, dar şi alte servicii, precum transferul de la aeroport, atunci la cheltuieli s-au adăugat alte câteva mii de euro.

La capitolul bunuri mobile, deputatul Chiseliov declară un Opel Astra vechi de 12 ani şi o Dacia Logan de 9 ani. Ambele în valoare totală de aproximativ 140 de mii de lei.

Am vrut să-i adresăm mai multe întrebări legislatorului, în primul rând să-i oferim posibilitatea să explice de ce nu declară casa în care locuieşte, dar Serghei Chiseliov nu a fost disponibil. Miercuri ne-a spus să-l contactăm vineri.

Iar vineri ne-a spus să-l telefonăm deja săptămâna viitoare. Se întâmpla în timpul şedinţei plenare a Parlamentului, de la care legislatorul lipsea. Deşi Chiseliov nu a fost prezent, lipsa sa nu a fost anunţată de la tribună aşa cum se obişnuieşte.

Întrebaţi de ce nu a fost anunţată lipsa lui Chiseliov, responsabilii din Serviciul de presă al Parlamentului ne-au îndemnat să facem o solicitare oficială pentru a obţine această informaţie în decurs de 15 zile. De menţionat că Sergiu Chiseliov a lipsit şi la şedinţa de joi a Parlamentului. De această dată, secretariatul a anunţat lipsa sa, dar nu şi motivul.

Pe lângă faptul că nu găseşte timp să răspundă la întrebările adresate lui, deputatul Chiseliov simte nevoia să o facă pe scutul între jurnalişti şi alţi colegi de ai săi.