Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Cea de-a treia încercare…

(doc) Cea de-a treia încercare a doi procurori pentru a obține fotoliul de adjunct al șefului PA

Doi candidați insistă să ocupe funcția de adjunct al procurorului-șel al Procuraturii Anticorupție (PA). Este vorba despre procurorii anticorupție Andrei Balan  și Eduard Varzar, ultimul asigură interimatul funcției la care aspiră din 2014. Este cea de-a treia încercare a procurorilor respectivi de a ajunge la conducerea PA, după ce la concursul de acum un an, niciunul dintre ei nu a acumulat suficiente voturi pentru numirea în funcție, iar la cel din 2013 – în unanimitate, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) i-a atribuit mandatul lui Adrian Popenco.

Un nou adjunct șefului PA, Viorel Morari, va fi ales de CSP după ce cei doi procurori vor fi evaluați de Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor. Rezultatele evaluării urmează a fi pronunțate de Colegiu în ședința din 14 iulie curent.

Contracandidați la două concursuri

La 9 iunie 2016 a fost dispusă vacanța a două funcții de șef-ajunct al Procuraturii Anticorupție. În concurs s-au înscris cinci candidați: Ştefan Şaptefraţ, atunci procurorul-interimar al Procuraturii de transport, Octavian Lazarev, procuror în Secția control al urmăririi penale din cadrul Direcţiei control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, Lilian Corpaci, procuror în procuratura mun. Chișinău, Eduard Varzar, procuror șef adjunct – interimar al Procuraturii Anticorupție și Andrei Balan, procuror în PA.

Cele mai mari note la examenul probelor de concurs le-au acumulat Lilian Corpaci și Andrei Balan, însă după analiza dosarelor candidaţilor, a avizelor consultative ale organului de verificare, inclusiv cele eliberate de către Secția securitate internă, a răspunsurilor formulate la întrebările adresate privind prioritățile ce urmează a fi realizate pe perioada mandatului, câștigător a fost desemnat Ștefan Șaptefraț.

Despre Ștefan Șaptefaț, ZdG a scris că este unul dintre cei mai prosperi procurori din țară, care a plecat de două ori din Procuratură, după scandaluri, dar a revenit în sistem.

Pentru a doua funcție vacantă, niciunul dintre ceilalți patru concurenţi nu a acumulat numărul de voturi necesar, de aceea s-a organizat turul doi al votării, desfășurat între Eduard Varzar și Andrei Balan. Șapte voturi, minim necesare pentru a trece concursul, nu a obținut însă nici Varzar, nici Balan.

Eduard Varzar și Andrei Balan au fost concurenți pentru aceeași funcție și în noiembrie 2013. Drept contracandidați aceștia i-au avut pe Adrian Popenco și Gheorghe Ciobanu. După ce ultimul și-a retras candidatura, CSP a decis că dosarul lui Adrian Popenco este cel mai indicat pentru postul de ajunct al procurorului-șef PA.

În 2013, pe numele lui Adrian Popenco  a fost pornită o procedură disciplinară, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu la investigarea unor cauze penale din gestiunea sa. Ulterior, Colegiului disciplinar l-a recunoscut culpabil de comiterea abaterilor, dar nu l-a sancţionat disciplinar, limitându-se la examinarea materialelor.

Avere din declarații

Potrivit ultimei declarații cu privire la venituri și proprietăți disponibile, cea pentru 2015, Eduard Varzar a obținut în acel an 107 076 de lei din salariul la PA și 3 400 de lei din activitatea didactică. Soția acestuia, angajată la Grădinița „Pas cu Pas”, asociațiile obștești  „Școala Plus” și programul Educațional „Pas cu Pas”, a ridicat venituri de 63 de mii de lei. Procurorul declară că locuiește în chirie și nu deține vreun imobil, ci doar un teren intravilan pentru construcții și trei terenuri sub formă de grădini.  Acesta conduce un automobil model Renault, fabricat în 2006, dar cumpărat în 2012 cu 95 de mii de lei.

În 2015, potrivit actului de avere a procurorului Andrei Balan, familia acestuia a avut venituri de 193 032 de lei, dintre care 30 de mii de lei sunt donații de la părinți săi și ai soției. Alți 5 250 de euro procurorul spune că i-a obținut după înstrăinarea unui automobil.

La capitolul bunuri imobile, procurorul indică două terenuri agricole, obținute prin donație,  un teren intravilan, o casă de locuit, un garaj și un apartament de 39,8 m.p., obținut în 2011 printr-o decizie a Primăriei municipiului Chișinău.

Familia procurorului indică și o datorie de 37 324 de euro din anul 2011, când a semnat un contract cu privire la investirea capitalului în construcții, care urma a fi întoarsă în 2016.