Cinci americani, trei spanioli şi doi francezi, toţi bărbaţi, au fost aduşi la camerele de gardă după ce au participat în cursul dimineţii la tradiţionalul ''encierro'' (cursa cu tauri şi alergători), unde sute de participanţi aventuroşi aleargă în faţa a 12 tauri pe străzile înguste ale oraşului din nordul Spaniei.

Printre răniţi, doi americani, de 22 şi 35 de ani, care au fost împunşi cu coarnele, cel mai tânăr dintre ei grav. Ceilalţi au suferit diferite leziuni, unii rănindu-se în timp ce au căzut pe trotuarele devenite alunecoase după ploaie. 

Imaginile de la cursă transmise de televiziuni arată un bărbat împuns de un taur de luptă, târât câţiva metri, apoi călcat în picioare într-unul din virajele traseului de peste 800 de metri.

Crucea Roşie spune că a tratat 77 de persoane la sfârşitul cursei, inclusiv pentru leziuni minore. 

Cursa a durat mai mult decât de obicei, patru minute, unul dintre cei şase tauri de luptă întorcându-se din drum.

Cu o zi înainte, prima cursă din festival s-a soldat cu patru răniţi, trei fiind împunşi cu coarnele, dintre care unul grav, un spaniol de 46 de ani.

Sărbătorile de San Fermin (dedicate Sfântului Fermin, patronul oraşului Pamplona) atrag în fiecare an sute de mii de vizitatori din întreaga lume veniţi să se amuze şi să asiste — chiar să participe — la periculoasele alergări în faţa taurilor.

Participanţii se îmbracă în alb, poartă în jurul gâtului eşarfe roşii şi aleargă în faţa celor 12 tauri pe un traseu stradal format în cartierul vechi al oraşului.

Animalele sunt aduse de la crescătorul de vite Cebada Gago din Andaluzia, renumit pentru agresivitatea taurilor săi, care se fac "vinovaţi" de cele mai multe accidentări din istoria acestor curse celebre, organizate în fiecare an, timp de o săptămână, în cadrul Festivalului San Fermin. 

La curse poate participa oricine are peste 18 ani, dar autorităţile reamintesc că rănirile sunt frecvente şi că există uneori decese — 15 din 1911, ultimul în 2009. În 2016, 87 de persoane au fost rănite, dintre care 12 au fost împunse.

Sărbătoarea curselor cu tauri din Pamplona s-a desfăşurat pentru prima oară în forma actuală în 1922. Ea a fost adusă în atenţia lumii de scriitorul american Ernest Hemingway, care a ajuns acolo pentru prima oară în 1923 şi a fost cucerit de sărbătoare, pe care a considerat-o un adevărat carnaval.